De Thuiskok: Ketchup van geroosterde kerstomaten

Ketchup wordt niet vaak zelfgemaakt. Dat heeft iets met de dominantie (en trouwens ook prima smaak) van één bepaald merk te maken. Dat is ontzettend jammer, want juist als je kookt met tomaten kan de smaak flink variëren. Het ligt er maar aan welke tomaten je gebruikt, die bij uw plaatselijke groenteboer (en alle tomaten die net iets langer hebben mogen rijpen) zijn een stuk lekkerder dan die uit de supermarkt, dat kan ik u wel verzekeren.

Verwarm de oven voor tot 100 graden. Halveer de tomaten en leg ze op een bakplaat met de snijkant naar boven, strooi de poedersuiker erover en kruid ze met peper en zout. Bak ze circa 4 uur in de oven. Verhit de olie in een pan en fruit ui en knoflook, zonder ze te laten verkleuren, tot ze zacht zijn. Doe de geroosterde tomaten, tomatenpuree, azijn en het water erbij en laat circa 15 minuten pruttelen met het deksel op de pan. Mix tot een gladde ketchup en breng op smaak met peper en zout. Schenk de ketchup in een grondig schoongemaakte fles met goed sluitende dop. De saus is 1 tot 2 weken houdbaar. Bewaar hem in de koelkast.

    • Sam de Voogt