Opinie

Snapchat wordt volwassen

Marc Hijink bespreekt de laatste ontwikkelingen in tech.

Het is zover. Ze is twee dagen zeven jaar en wil nu – meteen – Snapchatten op papa’s telefoon, met haar nichtjes van acht, negen en tien.

Welcome to the connected world. Elkaar grappige foto’s sturen, verkleed als hond, konijn of wandelende bloempot dankzij Snapchats fotofilters. Hun vaders laten zich gewillig omtoveren in elfjes en prinsesjes.

Zo ontdek ik, al faceswappend, met terugwerkende kracht het snelst groeiende sociale netwerk van dit moment. Kinderachtig? Helemaal niet. Snapchat is in Nederland de snelste groeiende app bij twintigers en dertigers, volgens een onderzoek van Telecompaper. Ze gebruiken Snapchat gemiddeld 21 dagen per maand. Minder dan WhatsApp, meer dan Facebook Messenger.

Snapchat, opgericht in 2011, wordt volwassen. Het netwerk telt 150 miljoen dagelijkse gebruikers en groeide uit van een foto-app in een netwerk met een volwassen newsfeed. Tussen de melige foto’s door pik je toch mooi even het debat tussen Clinton en Trump mee.

Snapchat-oprichter Evan Spiegel gaf afgelopen week een groot interview aan Wall Street Journal. Spiegel ketste in 2013 een bod van 3 miljard dollar van Facebook af. Hij voelde dat Snapchat kon uitgroeien tot een echte concurrent. De waarde van zijn bedrijf – dat voortaan Snap heet – wordt nu geschat op 16 tot 22 miljard dollar. Waar de jonge ogen op gericht zijn, zijn de meeste advertentiedollars te vinden.

Het is lastig om te concurreren met Facebook. Na het opkopen van Instagram en WhatsApp heeft Facebookbaas Mark Zuckerberg toegang tot meer dan twee miljard gebruikers – ongeveer iedereen van de online wereldbevolking. Twitter is ook al geen zelfstandig voortbestaan gegund en lijkt, net als LinkedIn, te worden overgenomen.

Ik hoop dat het eigenwijze Snap het Facebookbolwerk blijft weerstaan. Voor mijn dochter ben ik blij dat Snapchat er is: berichten en snaps die je binnen het netwerk deelt, verdwijnen vanzelf. Een zegen in een tijd waarin foto’s je je hele leven kunnen achtervolgen.

Maar ik krijg wel jeuk van Snaps nieuwste vinding: een zonnebril met ingebouwde camera. Evan Spiegel kondigde deze Spectacles (130 dollar) aan als ‘speelgoed’ om handsfree filmpjes te maken en ze meteen te delen met de buitenwereld. Daar waar Google de plank missloeg met Google Glass, bedenkt Snap doodleuk een nieuwe potentiële privacy-nachtmerrie.

Een hondentong of een nestje vlinders op mijn hoofd, dat trek ik nog net. Maar een videobril voor haar achtste verjaardag, dat gaat niet gebeuren. Welcome to daddy’s world.