Rusland: raket MH17 niet uit rebellengebied afkomstig

Dit zou blijken uit onlangs opgedoken radarbeelden.

De persbijeenkomst maandag waarop het Russische ministerie van Defensie beweerde dat de raket niet uit rebellengebied afkomstig was.
De persbijeenkomst maandag waarop het Russische ministerie van Defensie beweerde dat de raket niet uit rebellengebied afkomstig was. Foto Reuters

Rusland blijft iedere betrokkenheid bij de ramp met vlucht MH17 ontkennen. Het Russische ministerie van Defensie gaf maandag een persbijeenkomst over radarbeelden die het onlangs wist op te rakelen. De Russen zeggen dat op deze beelden te zien is dat er geen raket is afgevuurd vanuit het zuiden of oosten, waar rebellen de dienst uitmaakten.

Eerder concludeerden onder meer de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) en de onderzoeksjournalistieke website Bellingcat het tegenovergestelde. Zij stelden beide dat vlucht MH17 was neergeschoten was met een Buk-raket die afkomstig uit gebied waar pro-Russische rebellen heersten. Rusland heeft dit altijd ontkend. De radarbeelden waar het Russische ministerie van Defensie zijn maandag gepresenteerde bevindingen op baseert, kwamen pas onlangs boven water.

Het gaat om de ruwe radarbeelden van de dag van de crash waar het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) in juli om had gevraagd. Rusland zei toen dat de data niet bestonden, totdat ze vorige week onverwachts aankondigden deze te overhandigen aan het internationale onderzoeksteam. Dat is nog niet gebeurd. Ook is niet bekend wanneer dit wel gaat gebeuren.

Eigen verhaallijn

Rusland probeert met de maandag gepresenteerde beelden een eigen verhaal te stellen tegenover alle beschuldigingen, zegt NRC-correspondent Steven Derix.

” Rusland is bezig met het creëren van een eigen storyline. In het buitenland wordt daar [Ruslands versie van het verhaal, red.'] misschien niet veel waarde aan gehecht, maar in Rusland geloven mensen het wel degelijk.”

Woensdag presenteert internationale onderzoeksteam de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar de crash. Verwacht wordt dat het team dan meer informatie geeft over het wapen waarmee het vliegtuig is neergeschoten en de locatie waarvandaan dit is gedaan.

Eerder overhandigden Rusland en Oekraïne de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) videobeelden van de radarschermen, en niet de radardata zelf. Oekraïne zei dat zijn radars uitstonden ten tijde van de crash, Rusland zei de beelden niet te hebben opgeslagen.

Alle inzittenden om het leven

Bij de vliegramp kwamen alle 298 inzitten om het leven, van wie 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne.