PvdA keert zich tegen hervormingsplan rechtsbijstand Van der Steur

Rechtsbijstand Een Kamermeerderheid, inclusief regeringspartij PvdA, ziet een bezuiniging van de minister op de rechtsbijstand niet zitten.

PvdA-er Jeroen Recourt (L) en Ard van der Steur (VVD) in 2013, toen beide nog in de Kamer zaten en instemden met een proef met 'no cure, no pay'in de rechtsbijstand.
PvdA-er Jeroen Recourt (L) en Ard van der Steur (VVD) in 2013, toen beide nog in de Kamer zaten en instemden met een proef met 'no cure, no pay'in de rechtsbijstand. Foto Martijn Beekman/ANP

De Tweede Kamer keert zich tegen een voorstel van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) om de rechtsbijstand te hervormen. Een Kamermeerderheid, waaronder coalitiepartij PvdA, roept het kabinet deze dinsdag in een motie op om de zogenoemde 900-puntengrens te laten vallen.

De rechtsbijstand is er voor mensen die geen advocaat kunnen betalen. Hun advocaat wordt door de overheid betaald via een puntensysteem, dat volgens Van der Steur nu te duur is. Nederland is een van de Europese landen die het meeste geld uitgeeft aan rechtsbijstand. De minister wil dat advocaten voortaan maximaal 900 punten per jaar kunnen declareren in plaats van de huidige 2.000.

Dat vindt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt geen goed idee. Die verlaging zal geen probleem zijn voor advocaten die ook betalende cliënten hebben, zegt hij. „Maar er zijn ook advocaten die zich – terecht – hebben gespecialiseerd in onderwerpen waar mensen geen advocaat kunnen betalen. Bijvoorbeeld het vreemdelingenrecht en het sociale zekerheidsrecht. Zij moeten ook een goede boterham kunnen verdienen.”

De laatste weken keert de PvdA zich vaker tegen het kabinetsstandpunt. Vorige week diende de partij samen met GroenLinks een initiatiefwet in die de rechten van asielkinderen moet beschermen. Ook liet de PvdA vorige week weten „positief” te zijn over een initiatiefwet van D66 om wietteelt te gedogen.

De 900-puntengrens presenteerde Van der Steur dit voorjaar in een brief waarin hij zijn plannen voor een vernieuwde rechtsbijstand toelicht. Daarin staan ook andere voorstellen, bijvoorbeeld om het aantal rechtszaken te verminderen. Zo zouden mensen die rechtsbijstand aanvragen voor een echtscheiding verplicht een oriëntatiegesprek moeten krijgen, waarin gestimuleerd wordt „om er zoveel mogelijk gezamenlijk uit te komen”.

Een eerder plan van het kabinet om 85 miljoen euro op rechtsbijstand te bezuinigen sneuvelde begin vorig jaar in de Eerste Kamer. Twee weken later besloot toenmalig staatssecretaris Fred Teeven (VVD) om alsnog 13,3 miljoen te bezuinigen, door het bedrag dat advocaten per punt krijgen te verlagen. Dat kon hij doen zonder toestemming van Eerste en Tweede Kamer.