Provincie Zuid-Holland doet aangifte tegen DuPont na lek

In augustus is er ruim 2.700 kilo formaldehyde gelekt. Het incident is ernstiger dan eerder bekend was.

Archieffoto van de fabriek van DuPont in Dordrecht.
Archieffoto van de fabriek van DuPont in Dordrecht. Foto Koen van Weel / ANP

De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid heeft namens de provincie Zuid-Holland aangifte gedaan tegen chemieconcern DuPont. Dat meldt de dienst op zijn website. De aangifte gaat over een lek in de Delrin-fabriek van het bedrijf. Daarbij kwam in augustus 2.730 kilo formaldehyde vrij. Die stof is giftig en kankerverwekkend.

Op 12 augustus werd ontdekt dat een zogenoemde breekplaat in de productielijn was gescheurd. Het leek in eerste instantie om een klein incident te gaan, waarna de breukplaat werd vervangen en de productie weer werd opgestart.

Aangifte volgens procedure

Vorige week dinsdag bleek uit onderzoek van DuPont dat er ruim 32 uur lang formaldehyde is gelekt, met een snelheid van 84 kilo per uur. Hierdoor is de ernst van het incident achteraf hoger ingeschat.

Volgens procedure moet de Omgevingsdienst bij een dusdanig incident altijd aangifte doen bij het Openbaar Ministerie (OM). Dat is afgelopen donderdag gebeurd. Uit onderzoek van het OM moet vervolgens blijken of er sprake is van een strafbaar feit.

Beperkte schade omgeving

Volgens een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland is nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor de omgeving. Omdat formaldehyde een zeer vluchtige stof is, zal de lek waarschijnlijk weinig gevolgen hebben voor de gezondheid en uit eerste metingen blijkt beperkte schade. Binnen twee weken moet een onderzoek naar de gevolgen zijn afgerond.

De fabriek in Dordrecht kwam al eerder onder vuur te liggen. Medewerkers zouden jarenlang blootgesteld zijn aan giftige stoffen, die ernstige zwangerschapsproblemen zouden hebben veroorzaakt bij zeker dertig medewerkers. Het OM is nog bezig met een onderzoek naar het gebruik van die stoffen.