Politie Rotterdam arresteert opnieuw terreurverdachte

Het gaat om een 26-jarige man van Marokkaanse afkomst. Hij bracht enkele Franse terrorismeverdachten in contact met een groep wapenhandelaren.

Agenten in Rotterdam na de actie waarbij in maart terreurverdachte Anis B. werd gearresteerd. Foto: Marten van Dijl / ANP

De politie van Rotterdam heeft vorige week opnieuw een terreurverdachte aangehouden. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat het om een 26-jarige man van Marokkaanse afkomst gaat. Hij bracht enkele Franse terrorismeverdachten in contact met een groep Antilliaanse wapenhandelaren uit Rotterdam.

De arrestatie van de 26-jarige man volgt uit het onderzoek naar terreurverdachte Anis B., die in maart werd gearresteerd. In de woning in Rotterdam-West waar de politie 32-jarige B. aanhield, trof de politie 45 kilo munitie aan.

Voorbereiden terroristische aanval

Frankrijk vroeg Nederland B. te arresteren. Het land verdenkt hem van het voorbereiden van een terroristische aanval. Hij zou een handlanger zijn van de in Frankrijk gearresteerde Reda Kriket (34). De Franse autoriteiten verdenken hem van het voorbereiden van een aanslag op het Europees Kampioenschap voetbal afgelopen zomer.

Ook arresteerde de politie in juli twee Antilliaanse mannen voor het leveren van de Kalasjnikovmunitie aan Anis B.. De man die vorige week werd aangehouden, wordt verdacht van het in contact brengen van deze drie mannen met Anis B. en Reda Kriket.

Tussentijdse zitting

De Antilliaanse wapenhandelaren Ritesh C. (32), Sjardinier O. (35), en Dianello O. (36) stonden maandag voor de rechtbank gedurende een tussentijdse zitting. Het OM zegt dat ze konden weten dat de kogels die ze leverden gebruikt zouden worden voor een terroristische aanslag.

Volgens het Algemeen Dagblad bepaalde de rechter maandag dat een van de handelaren, Sjardinier O., niet meer vast hoeft te zitten op de terreurafdeling van de gevangenis waarin hij zat. Hij zou niet geweten hebben dat hij wapens leverde aan terroristen en mag naar een regulier detentiecentrum.

    • Guus Ritzen