Parijs gaat auto’s verbieden op noordoever Seine

Ruim drie kilometer aan weg wordt in het plan veranderd in een voetgangersgebied.

Een deel van de Seine-oever is al autovrij. Foto Charles Platiau / Reuters

Een groot stuk weg op de noordoever van de Seine in Parijs wordt veranderd in een voetgangersgebied. Dat plan werd maandag aangenomen door de gemeenteraad van Parijs, meldt persbureau AP. Het plan is bedoeld om de vaak ernstige luchtvervuiling in de Franse hoofdstad te verminderen.

Een stuk weg van 3,3 kilometer tussen de wijk Bastille en de Jardin des Tuileries zal worden afgesloten voor auto’s. Burgemeester Anne Hidalgo noemt de beslissing “historisch”. Ze stelt dat zo’n grote weg niet thuishoort in het centrum van een moderne stad. Een deel van de linkeroever van de Seine is al autovrij gemaakt.

Autovrije zondagen

De Franse hoofdstad probeert al langer om de luchtvervuiling te verminderen. Zo mogen auto’s van voor 1997 een groot deel van de dag niet rijden en moeten vervuilende dieselauto’s over een paar jaar uit het straatbeeld zijn verdwenen. De eerste zondag van elke maand is de Champs-Elysées samen met een twintigtal andere wegen verboden gebied voor autoverkeer.

De Parijse gemeenteraad kent een linkse meerderheid, geleid door de socialistische partij waar ook Hidalgo toe behoort. Conservatieve tegenstanders zijn bang dat het autovrij maken van de Seine-kade het verkeer in de rest van de stad nog drukker zal maken.

    • Wouter van Dijke