Oud-AIVD’ers naar rechter om ‘woordbreuk’ dienst

Vertrekregeling

Oud-medewerkers van de AIVD stappen naar de hoogste ambtenarenrechter in een slepend conflict. Ze voelen zich „bij het oud vuil gezet”.

Het pand van de inlichtingendienst AIVD in Zoetermeer.
Het pand van de inlichtingendienst AIVD in Zoetermeer. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Enkele oud-medewerkers van inlichtingendienst AIVD zijn naar de hoogste ambtenarenrechter gestapt in een slepend conflict met de dienstleiding. De oud-medewerkers, die opereren in overleg met tientallen oud-collega’s, vinden dat de AIVD-top woordbreuk heeft gepleegd. Een vertrekregeling voor 60-jarigen valt per maand gemiddeld honderden euro’s lager uit dan hun volgens de oud-AIVD’ers door de dienstleiding was beloofd.

De regeling raakt ongeveer tweehonderd medewerkers en oud-medewerkers van de dienst. Vertrekkers voelen zich na dertig of soms zelfs meer dienstjaren bij de inlichtingendienst nu „bij het oud vuil gezet”, aldus een van hen. Het komt zelden voor dat oud-medewerkers van de AIVD naar de hoogste ambtenarenrechter stappen. Ze vinden dat AIVD-chef Bertholee zich in de kwestie star en oncommunicatief heeft opgesteld.

De AIVD ontkent dit. „We zeggen echt niet tegen de vertrekkende medewerker: jammer dan”, aldus een woordvoerder van de inlichtingendienst. „We zoeken juist steeds samen naar mogelijke oplossingen en alternatieven.” Ook wijst ze erop dat niet iedereen van de vertrekregeling gebruikmaakt.

De woordvoerder bevestigt dat de zaak door oud-medewerkers aanhangig is gemaakt bij de Centrale Raad van Beroep. De uitspraak wordt over iets meer dan een maand verwacht. Bij een lagere rechter in Den Haag, vorig jaar november, vingen de oud-medewerkers bot.

Verhoging pensioenleeftijd

De verlaging van de vertrekregeling bij de AIVD is onder meer het gevolg van de geleidelijke verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 naar 67 jaar. Mede doordat de dienst een hoge uitkering voor de duur van vijf jaar (van 60 tot 65 jaar) beloofde, is een gat ontstaan. De uitkering moet nu over een langere periode worden uitgesmeerd.

Zolang de zaak onder de rechter is, willen de klagers niet onder naam naar buiten treden. De kwestie, die al sinds 2013 speelt, zorgt voor onrust bij afdelingen waar veel ouderen werken, zegt een oud-medewerker. „Er is een paar keer flink met deuren geslagen”, aldus de oud-AIVD’er. De dienst staat onder hoge druk vanwege de voortdurende terreurdreiging.

De AIVD vindt dat de dienst niet hoeft te betalen voor de consequenties van de hogere pensioenleeftijd. „Wij worden geconfronteerd met de gevolgen van veranderingen in regelingen waar we verder geen invloed op hebben”, aldus de AIVD-zegsvrouw.

De bezwaarcommissie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken die vorig jaar maart de bezwaren van 35 oud-AIVD’ers behandelde, gaf de dienst gelijk. Hetzelfde gold voor de rechtbank in Den Haag die eind vorig jaar over de zaak oordeelde. Beide toetsten volgens klagers de zaak echter vooral procedureel, niet inhoudelijk. Het hoger beroep bij de hoogste ambtenarenrechter moet nu ook inhoudelijk duidelijkheid bieden.