OM in hoger beroep in zaak om doodrijder A2

De veroorzaker van het ongeluk kreeg van de rechtbank drie jaar cel opgelegd. Het OM had acht jaar geëist.

Het OM gaat in beroep tegen de man die op de A2 een dodelijk ongeluk veroorzaakte, waardoor een vader van een gezin omkwam en vijf andere inzittenden zwaargewond raakten. Foto ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep in de zaak omtrent het dodelijk auto-ongeluk op de snelweg bij Maarssen, waarbij een persoon om het leven kwam en vijf mensen zwaargewond raakten. Neil van der L., de veroorzaker van crash, kreeg eerder in september drie jaar cel opgelegd. Het OM had acht jaar geëist.

De 46-jarige Van der L. veroorzaakte vorig jaar op de A2 een ongeluk toen hij onder invloed van speed met ruim 200 kilometer per uur achterop een auto reed. Die sloeg daardoor over de kop en schoof nog tientallen meters door over de snelweg. De vader van een gezin overleed, twee kinderen raakten voor het leven gehandicapt.

‘Vol gas blijven geven’

“De verdachte heeft meerdere signalen dat zijn snelheid tot ongelukken zou leiden genegeerd, hij heeft niet afgeremd en is vol gas blijven geven,” schrijft het OM in een verklaring. Daarmee aanvaardde hij de kans dat “een ongeluk zou plaatsvinden met mogelijk dodelijke afloop”. Het OM vindt de straf laag en wil de zaak daarom voorleggen aan een hogere rechter.

De rechtbank legde Van der L. drie jaar cel op, omdat ze vond dat hij niet opzettelijk op de auto was ingereden. Hij voerde voor de botsing meerdere manoeuvres uit om andere voertuigen niet te raken. Omdat het geen opzettelijke botsing was, oordeelde de rechtbank dat er geen sprake was van doodslag, maar dood door schuld.

Lees meer over de zaak: Drie jaar voor de doodrijder op de A2, is dat weinig?

Het Nederlands Forensisch Instituut schreef in een rapport dat in het bloed van Van der L. sporen waren aangetroffen van amfetamine (speed) en cannabis. Van der L. heeft bekend dat hij voor de avond van het ongeluk speed heeft gebruikt en op de ochtend van het ongeval vier à vijf joints rookte.

De advocaat van L., Gerard Spong, heeft ook hoger beroep aangetekend. Na de uitspraak twee weken geleden spraken de nabestaanden van het slachtoffer de wens uit niet in hoger beroep te gaan, ondanks dat ze de straf te laag vonden.

    • Guus Ritzen