Nederlander gearresteerd in Myanmar om heiligschennis

De man werd opgepakt nadat hij een versterker had losgekoppeld, die werd gebruikt voor een boeddhistische ceremonie.

Beeld ter illustratie: een boeddhistische pelgrim in gebed. Foto: Johannes Eisele / AFP

In de Birmese stad Mandalay is een 30-jarige Nederlander gearresteerd op verdenking van heiligschennis. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens de Birmese krant Myanmar Times zou het gaan om een 30-jarige inwoner van het Zuid-Friese Warns.

De Nederlander, die als toerist in Myanmar was, had last van het versterkte geluid bij een boeddhistisch feest dat buiten zijn hotel aan de gang was. Hij liep daarop de feestlocatie binnen, die als heiligdom wordt gezien, en trok de stekker uit een versterker. Op dat moment was een religieuze preek gaande.

Hij kreeg daarop een woedende menigte achter zich aan en moest door soldaten worden beschermd in zijn hotelkamer. Het werd pas rustig buiten toen de autoriteiten beloofden de Nederlander te vervolgen.

Mogelijk celstraf

Myanmar is een streng boeddhistisch land, waar voor kritiek op de religie gevangenisstraffen kunnen worden uitgedeeld. BBC-correspondent Jonah Fisher tweette maandag over de arrestatie. Volgens hem kan de Nederlander, in geval van veroordeling voor heiligschennis, tot twee jaar achter de tralies verdwijnen. Fisher verwees daarbij naar een eerdere zaak.

Twitter avatar JonahFisherBBC Jonah Fisher Some may remember the case of Phil Blackwood-NZ national who served 13 months in jail for posting to FB a pic of Buddha with headphones

Een woordvoerder van het ministerie meldt dat de man maandag moet voorkomen. Er ligt nog geen aanklacht.

    • Sjoerd Klumpenaar