MH17

Rusland blijft betrokkenheid ontkennen en zegt dat de raket niet uit het rebellengebied kwam

Een
Een Foto Ivan Sekretarev/AP

Rusland blijft iedere betrokkenheid bij de ramp in juli 2014 met vlucht MH17 ontkennen. Het Russische ministerie van Defensie belegde maandag een persbijeenkomst over de radarbeelden die het naar eigen zeggen onlangs wist terug te vinden. Volgens de Russen is daarop te zien is dat er geen raket is afgevuurd vanuit het zuiden of oosten in Oekraïne, waar rebellen de dienst uitmaakten.

Eerder concludeerden onder meer de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en de journalistieke website Bellingcat het tegenovergestelde. Zij stelden beide dat vlucht MH17 was neergeschoten met een Buk-raket, afkomstig uit gebied waar pro-Russische rebellen heersten. Daarbij vielen 298 doden.

Bij het nu gepresenteerde materiaal gaat het gaat om ruwe radarbeelden van de dag van de crash. Rusland zei eerder dat de data niet bestonden, totdat het vorige week onverwachts aankondigde deze te overhandigen aan het internationale onderzoeksteam. Dat is nog steeds niet gebeurd.

Rusland probeert met de maandag gepresenteerde beelden een eigen verhaal te stellen tegenover alle beschuldigingen. Woensdag presenteert een internationaal onderzoeksteam de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar de crash. (NRC)