Opinie

Mag ik alsjeblieft geen Turk meer zijn?

Ebru Umar wil afstand doen van haar Turkse nationaliteit. Maar dat gaat zo maar niet.

Afstand doen van de Turkse nationaliteit is voor veel Nederturken met mysterie omgeven: het zou niet kunnen, iets met erfrechten. Veel Nederturken denken dat ze het Turkse bezit van hun ouders niet kunnen erven als ze geen Turkse nationaliteit meer hebben.

Maar er is maar één reden om geen afstand te doen van de Turkse nationaliteit: sentiment. Jarenlang kon ik mijn moeder niet hoger op de kast krijgen dan door te pas en te onpas te roepen dat ik van die Turkse nationaliteit af wilde. Vooral als ik er achteraan zei dat ik dan meteen van die Turkse staatsgodsdienst af zou zijn. Sommige dingen zijn heilig voor moeders: „nee dat kan niet, dit hoort nou eenmaal zo, ik wil het niet”. Om vervolgens te dreigen met de erfenis: het eeuwige zomerhuisje.

Toen ik acht jaar geleden mijn eigen huis in Turkije kocht, verloor dat dreigement zijn kracht. Eindelijk mijn eigen zomerhuisje, dat ik overigens dankzij die Turkse nationaliteit zonder enige bureaucratie kon kopen.

Toen ik afgelopen zomer vast kwam te zitten in Turkije en er getouwtrek ontstond tussen de Nederlandse en Turkse overheid – wiens staatsburger was ik eigenlijk, wie had het recht mij al dan niet vast te zetten? – verbaasde mijn Turkse advocaat zich erover dat ik nog de Turkse nationaliteit had. Een nationaliteit die mij al deze ellende bracht. „Waarom in hemelsnaam, welk nut dient die Turkse nationaliteit?”, vroeg hij. Geen, antwoordde ik. Absoluut geen. O wacht, de erfenis, daar was iets mee? „Als een Turk mag erven in Nederland, mag een Nederlander in Turkije erven”, was zijn antwoord. Sindsdien proberen mijn zussen en ik van onze Turkse nationaliteit af te komen.

Helaas is dat zo makkelijk nog niet. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is het opzeggen van die nationaliteit geen eenzijdige mededeling. Nee, je moet toestemming krijgen van de Turkse overheid om geen Turk meer te zijn. Toestemming, alsof je een klein kind bent dat om een snoepje vraagt. Alleen daarom al had ik het jaren geleden moeten aanvragen, die toestemming. Tegen je zin in naar je moeder luisteren is één ding, dat hoort (denk aan de erfenis!). Maar tegen je zin in naar een overheid luisteren die niet de jouwe is?! De liberaal in mij wordt daar extremist van.

Die toestemming krijg je niet zomaar. Je moet voldoen aan een viertal eisen: 1. handelingsbekwaam zijn; 2. een tweede nationaliteit hebben; 3. niet gezocht worden in verband met een strafzaak of misdrijf; 4. geen belastingschuld hebben.

Turken die zich verkneukelen om mijn rechtszaken in Turkije, wijzen telkens weer op die derde bepaling: niet gezocht worden in verband met een strafzaak. „Jij komt nooit van de Turkse nationaliteit af”, galmt het in mails en tweets. Bozer kun je me niet krijgen. Boos, niet om hun leedvermaak, maar om hun extreem slechte taalbeheersing: personen die voortvluchtig zijn, die gezocht worden, kunnen geen afstand doen van hun Turkse nationaliteit. Ik ben niet voortvluchtig, mijn verblijfsgegevens zijn bij iedereen bekend: bij de Nederlandse overheid maar ook op het Turkse consulaat. Ja, de Turken weten precies waar ik woon, helaas. Als ze me zo minachten, denk ik vaak, waarom staan ze dan niet te popelen om me uit hun nationalistische club te gooien? Aan mij zal het niet liggen, al moet ik ervoor naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

In juni heb ik mij keurig gemeld bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Met mijn moeder als chaperonne. Ik trok een nummertje, vulde een formulier in en betaalde 8 euro. Ik had me wel eerst nog moeten laten afblaffen door een Turkse ambtenaar: „Je doet vrijwillig afstand? Echt vrijwillig? Je weet dat je niet snel weer de Turkse nationaliteit kunt krijgen?” Volhouden en beamen.

Mijn adresgegevens werden gecheckt waarna een megadiscussie over de juistheid ervan volgde: uit de computer waren twee telefoonnummers komen rollen die bij mijn woonadres bleken te horen maar die niet van mij waren. Aangezien ‘het systeem’ geen fouten maakt, was ik de boel aan het oplichten.

Dan heb je aan mij een verkeerde: liegen zit niet in mijn systeem en ja, jullie systeem maakt fouten. Bovendien weigerde de ambtenaar, die de week ervoor nog vloeiend Nederlands sprak, Nederlands te spreken. Mijn moeder wist de boel te kalmeren, maar als het aan mij lag was ik boos weggelopen. De Turkse hiërarchie is idioot. Na drie maanden heb ik nog steeds niets gehoord. Ik ben bang dat ik tot sint-juttemis deel moet uitmaken van een bevolking die me van alles aandoet. Elke column, elke tweet die ik publiceer wordt door Nederturken gemeld bij de Turkse overheid. Op grond van een of andere Turkse wetsbepaling kan ik daarvoor een gevangenisstraf tot zes jaar krijgen. Of zoals mijn vader tot zijn afgrijzen constateerde: „Dankzij Nederlanders ben jij weer vrij Ebru, als het aan Nederturken of Turkse Turken had gelegen, had je nog steeds vastgezeten.” Zijn onbegrip over hoe intens slecht mensen zijn, hoezeer ze bereid zijn om een ander, zijnde zijn dochter, te laten opsluiten in een Turkse gevangenis om niet meer dan een paar woorden, is groot. Maar niet groter dan zijn verbazing én opluchting over de inzet van Nederland om mij weer thuis te krijgen.

Eenmaal buiten het consulaat sprak een Nederturk me aan: „Ebru, ik vind het zó afschuwelijk wat jou wordt aangedaan. Echt. Weet dat er ook mensen aan jouw kant staan.” Mijn moeder moest huilen.

Ebru Umar is publicist. Ze schrijft wekelijks een column voor Metro.