Joost Lagendijk terug in Nederland voor Turks visum

De publicist en oud-Europarlementariër werd zondag toegang tot Turkije geweigerd en vloog maandag terug naar Nederland.

Joost Lagendijk komt aan op Schiphol. Hij vloog een dag eerder naar Turkije, maar hij kreeg geen toestemming van de Turkse autoriteiten om het land in te gaan.
Joost Lagendijk komt aan op Schiphol. Hij vloog een dag eerder naar Turkije, maar hij kreeg geen toestemming van de Turkse autoriteiten om het land in te gaan. Foto: Sander Koning / ANP

Oud-Europarlementariër, publicist en Turkije-kenner Joost Lagendijk is terug in Nederland. Zondagavond werd hem de toegang tot Turkije ontzegd. Tegen de NOS zegt Lagendijk dat hij een speciaal visum moet aanvragen bij de Turkse ambassade in Den Haag.

Zondag werd de voormalig Europarlementariër voor GroenLinks enkele uren vastgehouden en ondervraagd op luchthaven Sabiha Gökçen in Istanbul. Uiteindelijk werd hij maandag op het vliegtuig terug naar Nederland gezet. Lagendijk woont al enkele jaren in Turkije met zijn Turkse vrouw. Momenteel is hij bezig aan een boek over de Turkse premier Erdogan, waarvan hij afgelopen week het manuscript inleverde.

Lees het interview met Lagendijk: ‘Dit wordt een relletje denk ik, Rutte is al gebeld’

De Turkse autoriteiten willen mogelijke banden van Lagendijk met de Turkse geestelijke Fetullah Gülen onderzoeken. Volgens de regering in Ankara zouden aanhangers van Gülen achter de mislukte staatsgreep van 15 juli zitten.

Sindsdien is de Turkse regering een reeks zuiveringsacties begonnen om aanhangers van Gülen op te sporen. Naar eigen zeggen valt Lagendijk nu blijkbaar ook onder de groep “die wordt aangekeken op hun verleden”. De Turkije-kenner schreef onder meer voor de in Turkije verboden kranten Zaman en Today’s Zaman , die worden uitgegeven door de Gülenbeweging. Ook gaf hij les aan de Süleyman Shah-universiteit, die inmiddels is gesloten.

Tegen de NOS gaf Lagendijk aan van plan te zijn om snel weer terug te keren naar Turkije.

“Ik ben teruggekomen om dat visum op te halen en niet om voor altijd in Nederland te blijven.”