Honkbal verliest veel te vroeg een van zijn grootste nieuwe sterren

MLB

Het Amerikaanse honkbal rouwt om de dood van José Fernandez (24), die in de paar jaar dat hij speelde al niet meer weg te denken was.

Foto Wilfredo Lee/AP

Woensdag gooide hij volgens zijn coach nog de beste wedstrijd van dit seizoen. Stond er alle negen innings. Twaalf slagmannen van de Washington Nationals konden met drie slag weer gaan zitten, sommigen kwamen niet eens in de buurt van de bal.

De honkbalwereld rouwt om het verlies van één van de allerbeste pitchers die de MLB (Major League Baseball) op dit moment kende. En José Fernandez was pas 24, je zou hem daarom nog automatisch ‘talent’ noemen. Maar de jonge Cubaan van de Miami Marlins was al vier seizoenen een gevestigde naam. Hij was bezig met misschien wel zijn allerbeste seizoen, nadat hij tijdens zijn debuutjaar in 2013 al was uitgeroepen tot ‘rookie of the year’. Het seizoen, en zijn carrière kregen een abrupt en dieptriest einde: zondag werd bekend dat Fernandez was omgekomen bij een bootongeluk.

De verschrikkelijke ironie. Fernandez wist zelf op zijn vijftiende per boot vanuit Cuba naar de VS te vluchten, na drie mislukte pogingen, hij zat er zelfs even voor in de gevangenis. Hij redde zijn moeder tijdens een van de tochten nog van een verdrinkingsdood.

Fernandez gaf fans die al jaren niets meer te vieren hadden een reden om naar het stadion te komen. Als hij speelde, was er spektakel. Een Cubaanse ster in de stad met zoveel Cubanen. Hij werd geroemd om zijn charisma, was het gezicht van de nieuwe generatie in het honkbal.

    • Frank Huiskamp