In beeld

Hier komt je afgedankte kleding terecht

Heb je je ooit afgevraagd wat er gebeurt met die zak met je versleten spijkerbroeken, te krappe bloesjes en afgetrapte sneakers nadat je hem in de kledinginzamelcontainer gooit? Ja, het leeuwendeel gaat naar Afrika, maar niet nadat het gesorteerd is op een van de sociale werkplaatsen van Sympany (voorheen Humana).
Samen met het sociale werkbedrijf Alescon verzamelt Sympany Kledinghergebruik Assen de kleding uit de noordelijke provincies. Die kleding wordt gesorteerd (op de foto door John) en daarna verder verwerkt.
Sake Elzinga
Afgedankte kleren beginnen hier aan een tweede leven.
Sake Elzinga
De 38 werknemers krijgen hier hun tweede kans, soms een derde of een vierde. Een hechte club mannen en vrouwen van achttien nationaliteiten, ieder met een eigen gebruiksaanwijzing. Ze verwerken hier 15.000 kilo gesorteerd goed per dag.
Sake Elzinga
Op de vloer staan de werknemers met een arbeidsbeperking. Zij sjouwen, trekken, drogen, wegen, gooien op. Sommigen hebben een aandoening – zoals borderline, autisme of korsakov – en vaak ook een probleem met autoriteit.
Sake Elzinga
Op een verhoging achter een lopende band vind je vrouwen uit de kaartenbakken van de sociale dienst. Twee aan twee verdelen ze het textiel over achttien tonnen, voor elke categorie in zomer en winter één. Bijna allemaal zijn dat "dames van allochtone komaf", vertelt bedrijfsleider Reggie Silanoe. Ze komen uit grote gezinnen die zelf kleren maken en verstellen. Herintreedsters met "het goeie gevoel voor tweedehands, mode en kwaliteit."
Sake Elzinga
Adri, paradijsvogel met cowboyhoed en behangen met jarenzeventigbuttons, noemt zichzelf "een veredelde slaaf”. Hij zet zich in voor het goeie doel en slaat geen werkdag over.
Sake Elzinga
Een kar met gesorteerde paren schoenen. Schoenen waar maar één exemplaar van is, 'Pakistanschoenen', leveren ook geld op: 20 cent tegenover gemiddeld 4 euro voor een paar. Ze worden opgekocht en gematcht; een Nike voetbalschoen maat 43 uit Assen met een Nike maat 43 uit Gent.
Sake Elzinga
Voorvrouw Sema achter een van de sorteertafels. Het sorteerwerk luistert nauw: fouten grijpt een inkoper aan om een lagere prijs af te dwingen.
Sake Elzinga
De mensen van sociaal werkbedrijf Alescon hebben een arbeidshandicap. Ze doen beschut werk, hun banen worden gesubsidieerd. De kunst is, zegt Luuk Duursma van Alescon, "om ze werk te geven waarmee ze hun eigen meerwaarde creëren". Vaak spelen er meer problemen. Zitten ze in de schuldsanering, zijn ze eenzaam, eten ze niet, kunnen ze niet zelfstandig wonen. Dan helpt de jobcoach. "Wat dat betreft zijn we hier vader en moeder tegelijk."
Sake Elzinga
Zo’n 70 procent van het bij Sympany in Assen gesorteerde textiel wordt doorverkocht en opnieuw gedragen, in Afrika, Oost-Europa en via vintagewinkels in Nederland.
Sake Elzinga