heiligschennis

Nederlander vast in Myanmar

In de stad Mandalay in Myanmar, het vroegere Birma, is een 30-jarige Nederlander gearresteerd op verdenking van heiligschennis. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Diverse media melden dat het gaat om de 30-jarige Klaas Haytema uit het Friese Warns.

De Nederlander, die als toerist met zijn vriendin in Myanmar was, zou zich hebben gestoord aan het urenlange versterkte geluid bij een boeddhistisch feest dat buiten zijn hotel aan de gang was. Hij liep daarop de feestlocatie binnen, die als heiligdom wordt gezien, en trok de stekker uit een versterker. Op dat moment was een religieuze preek gaande. Haytema zou bovendien op schoenen de ruimte hebben betreden, eveneens een affront voor religieuze gevoelens en gewoontes in het land.

Hij kreeg daarop een woedende menigte achter zich aan die het hotel zou hebben omsingeld. De man moest door soldaten worden beschermd in zijn hotelkamer. Het werd pas rustig buiten toen de autoriteiten beloofden de Nederlander te vervolgen.

Myanmar is een streng boeddhistisch land, waar voor kritiek op de religie gevangenisstraffen kunnen worden uitgedeeld. BBC-correspondent Jonah Fisher tweette maandag over de arrestatie. Volgens hem kan de Nederlander, in geval van veroordeling voor heiligschennis, tot twee jaar achter de tralies verdwijnen. Fisher verwees daarbij naar een eerdere zaak.

De moeder van de man vertelde aan RTL Nieuws dat haar zoon „ontzettend veel spijt heeft.” Hij heeft zich volgens haar niet gerealiseerd dat het feest „iets boeddhistisch” was.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat de man moet voorkomen. Er lag bij het ter perse gaan van deze krant nog geen aanklacht. (NRC)

    • Auteur Onbekend