Frankrijk stuurt Paul Verhoevens film Elle in voor Oscars

De film, met Isabelle Huppert in de hoofdrol, is de eerste Franstalige film van de Nederlandse regisseur.

Still uit Elle
Still uit Elle Screenshot

Paul Verhoevens film Elle is de Franse inzending voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Dat meldt The Hollywood Reporter. De film werd gekozen uit een shortlist van vier films. Elle is de tiende film van Verhoeven die genomineerd is voor een Oscar.

Elle, met een hoofdrol van Isabelle Huppert, is de eerste Franstalige film van de Nederlandse regisseur. De film ging in première op het filmfestival van Cannes, waar hij werd genomineerd voor een Gouden Palm. In de film speelt Huppert een verkrachte vrouw die uit is op wraak.

Drie ballen

NRC-recensent Peter de Bruijn noemde de film “technisch briljant, maar een tikkeltje saai”. Hij gaf de film drie ballen in zijn recensie.

“Huppert heeft in het verleden ook al een scala aan uiterlijk ongenaakbare – maar innerlijk borrelende – vrouwen gespeeld met een hang naar het perverse. Ze kan dat goed, maar dat is geen nieuws. Dit soort oncomfortabele rollen zijn inmiddels haar comfortzone.

Verhoeven blijft een groot stilist en Elle is technisch briljant: Huppert is nooit fraaier gefilmd. Maar de elementen komen nooit helemaal bij elkaar. Elle is – een noviteit bij Verhoeven – bij tijd en wijle zelfs een tikkeltje saai.”

Lees ook het interview met Verhoeven en Huppert: ‘Ze betichten me nu van feminisme’