FNV opent meldpunt voor onveilige situaties in de bouw

De vakbond wil iets doen aan het “onacceptabele” aantal ongevallen in de bouw.

Het aantal dodelijke slachtoffers in de bouw steeg in de eerste helft van 2016 met 56 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Het aantal dodelijke slachtoffers in de bouw steeg in de eerste helft van 2016 met 56 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Vakbond FNV heeft een meldpunt geopend waar gevaarlijke situaties op de bouwplaats kunnen worden doorgegeven. Dat meldt FNV Bouw maandag.

Uit cijfers van de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, blijkt dat het aantal ongevallen in de bouw dit jaar fors is toegenomen. In de eerste zes maanden van dit jaar kwamen 42 mensen om bij ongevallen in de bouw. Vorig jaar kwamen in dezelfde periode 27 mensen om het leven. Het aantal ernstige ongevallen steeg de eerste helft van het jaar met 14 procent.

Met het meldpunt, genaamd Veiligheid in de Bouw, wil FNV iets doen aan het “onacceptabele” aantal ongevallen. Zo laat campagneleider Willem Dijkhuizen weten in de persverklaring:

“Al jaren staat de bouw in de top drie van gevaarlijkste werkplekken in Nederland. Voor FNV Bouw is de maat vol, wij kijken niet aan de zijlijn toe hoe het aantal ongevallen en fatale ongevallen oploopt. Opdrachtgevers, aannemers en onderaannemers doen te weinig om het tij te keren.”

Zowel leidinggevenden als bouwvakkers onzorgvuldig

Dijkhuizen wijt de toename van het aantal ongevallen aan zowel leidinggevenden als de bouwvakkers zelf: leidinggevenden zouden niet genoeg verantwoordelijkheid nemen om de veiligheid te waarborgen en bouwvakkers zouden zelf ook onzorgvuldig zijn.

Ook leidt de aanwezigheid van bouwvakkers uit Oost-Europa tot gebrekkige communicatie. Bovendien zouden deze bouwvakkers vaak werken zonder een verplicht veiligheidscertificaat. Het examen hiervoor wordt namelijk alleen in het Nederlands en Duits afgenomen. Als gevolg hiervan durven Oost-Europese werknemers niet aan de bel te trekken als de situatie onveilig is.

Lees ook: Controle op de bouw kun je niet aan de markt overlaten.

Melding

FNV heeft zijn leden een folder toegestuurd waarin aandacht wordt gevraagd voor het meldpunt. Werknemers op de bouwplaats kunnen onveilige situaties onder meer telefonisch en via e-mail, ook anoniem, doorgeven. FNV gaat er vervolgens mee aan de slag:

“Na binnenkomst pakken we een melding zo snel mogelijk op. Een netwerker of bestuurder neemt poolshoogte op de bouwplaats. We overleggen met de bouwvakkers en samen met hen spreken we de uitvoerder aan op de onveilige situatie. In extreme gevallen schakelen we de Inspectie SZW in, waarmee wij in deze campagne samenwerken. Die kan een bouwplaats stilleggen.”

FNV koppelt vervolgens aan de werknemer terug wat er met een melding is gebeurd.