Drie jaar na de moord op Ingrid Visser begint de strafzaak in Spanje

Rechtszaak

Er is veel aandacht voor de moord op de volleybalster en haar partner Lodewijk Severein. In Murcia staat de strafzaak bekend als El crimen de los holandeses.

Een
Een Foto Robin Utrecht/ANP

Onder het toeziend oog van circa tachtig Spaanse, Nederlandse en andere internationale media begint deze woensdag een strafproces van anderhalve maand tegen de verdachten in ‘de zaak-Visser’. Drie personen staan in Murcia terecht voor het ombrengen van voormalig volleybalinternational Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein in mei 2013. Een vierde wordt verdacht hulp te hebben geboden bij het begraven van de lichamen. De uitspraak wordt op 15 november verwacht.

Het proces – dat in de volksmond El crimen de los holandeses heet – wordt in Murcia nu al gezien als een van de beruchtste zaken in de recente geschiedenis van de stad. De zaak zal plaatsvinden in Ciudad Justicia Murcia, waar een speciale zaal is ingericht. Er is slechts plaats voor dertig journalisten, die zich vooraf moesten accrediteren. Anderen zijn aangewezen op televisieschermen. Uit een groep van minimaal twintig kandidaten zal eerst een jury van negen personen en twee vervangers worden aangewezen.

Op donderdag 29 september verschijnen de vier verdachten in de rechtbank. Ze hebben tot dusver alle vier de aantijgingen ontkend. Volgens hen zou een Rus met de naam Danko het stel hebben gedood. Deze man is nooit getraceerd. De komende weken zullen 37 getuigen en 82 agenten een bijdrage leveren in de zaak die onder leiding staat van rechter Enrique Domínguez López. Verschillende getuigen uit Nederland hebben aangegeven mee te willen werken via een videoverbinding.

Vermoord

Spanje werd ruim drie jaar geleden opgeschrikt door de verdwijning en latere dood van het Nederlandse stel. De 514-voudig volleybalinternational en haar partner werden sinds 14 mei 2013 in Spanje vermist. Ze waren onder meer in Murcia om een bezoek te brengen aan een vruchtbaarheidskliniek, waar Visser een bevruchte embryo had laten inbrengen. Daarnaast wilde Severein een zakelijk geschil proberen af te handelen met Juan Cuenca Lorente, de voormalig technisch directeur van CAV Murcia. Bij die inmiddels failliete volleybalclub stond Visser van 2009 tot 2011 onder contract.

Toen het stel niet op de geplande datum terugkeerde naar Nederland werd door familie aangifte gedaan van vermissing. Na een grootschalig onderzoek, waarbij meer dan tachtig Spaanse agenten en een aantal Nederlandse experts betrokken waren, werden hun lichamen op 26 mei aangetroffen onder de grond van een citroenboomgaard bij het dorp Alquerías. De Nederlanders bleken eerder in een villa in La Hurona te zijn gedood. Visser overleed op haar 35ste, Severein was 57 jaar.

Cuenca Lorente geldt als de hoofdverdachte. Hij zou de Nederlanders hebben laten vermoorden door de Roemenen Valentín Ion en Constantín Stan, waarschijnlijk vanwege het zakelijk geschil.

De Nederlanders hadden nog geld tegoed van Cuenca Lorente. Oud-international Visser had 60.000 euro aan achterstallige betalingen openstaan. Severein en Cuenca Lorente hadden daarnaast onenigheid over de verkoop van een marmergroeve. Later bleek dat Cuenca Lorente daarvan helemaal geen eigenaar was. Hij had voormalig clubeigenaar en ondernemer Evedasto Lifante middels de deal met Severein proberen op te lichten. Lifante werd in eerste instantie als verdachte gezien, maar er zijn geen aanwijzingen voor zijn betrokkenheid gevonden.

Tegen Cuenca Lorente en de twee Roemenen is een gevangenisstraf van vijftig jaar geëist. Vorige week probeerden verschillende partijen tot een vergelijk te komen waardoor het proces overbodig zou zijn geworden, maar de advocaten werden het niet eens over de beschuldigingen en de strafmaat. Naast de veronderstelde opdrachtgever en de huurmoordenaars is de Spanjaard Serafín de Alba y Luis aangemerkt als verdachte. Hij zou hulp hebben verleend bij het begraven van de lichamen, die in zijn citroenboomgaard werden aangetroffen. De Alba y Luis ontkent te hebben geweten dat Cuenca Lorente daar de lijken wilde wegwerken. Tegen hem is een straf van drie jaar geëist.

Aanvankelijk gold Maria Rosa Vázquez eveneens als verdachte. Ze verhuurde een villa in La Hurona aan Cuenca Lorente, van wie ze nog geld tegoed had. Ook bracht ze op zijn verzoek het stel vanuit Murcia met haar auto naar de plek van de moorden. Toen ze de verdwijning van de Nederlanders op het nieuws zag, stapte ze naar de politie. Vázquez werd eerst niet geloofd, maar geldt nu als een belangrijke getuige.

Advocaten van de nabestaanden hebben 100.000 euro geëist voor de moeder van Visser, 60.000 euro voor haar broer en 50.000euro voor ieder van de twee dochters van Severein.