Een potje jelly beans? Bijna 30.000 euro

Een veiling van de inboedel van Ronald en Nancy Reagan bracht 5,7 miljoen dollar op. De enorme opbrengst toont hoezeer Reagan nog tot de verbeelding spreekt.

Ronald en Nancy Reagan in 1964 in Californië.
Ronald en Nancy Reagan in 1964 in Californië. ©
Foto Christie's

Snoeppot met jelly beans van Ronald: 32.500 dollar. Foto Christie’s

Foto Christie's

Schilderij door zanger Frank Sinatra van het vuurwerk voor de Fourth of July in Washington in 1984, goed voor 223.500 dollar. Foto Christie’s

Foto Christie's

Bulgari-ring van Nancy verkocht voor 319.000 dollar. Foto Christie’s

Zeventwintig jaar nadat hij het Witte Huis heeft verlaten spreekt Ronald Reagan nog enorm tot de verbeelding. Dat blijkt uit de spectaculaire veilingopbrengst van de inboedel van het huis van de 40ste Amerikaanse president en zijn vrouw Nancy, die in maart op 94-jarige leeftijd overleed.

5,7 miljoen dollar

De meubels, kunstvoorwerpen en andere memorabilia die Christie’s afgelopen week in New York verdeeld over 700 kavels te koop aanbood, brachten in totaal 5,7 miljoen dollar op (ruim 5 miljoen euro), bijna drie keer zoveel als werd verwacht.

De nostalgiefactor onder Republikeinen moet een belangrijke rol hebben gespeeld, want echte antiek of waardevolle kunst bezaten de Reagans niet. Een replica van een paard uit de Tang-dynastie, een cadeautje van de Chinese premier dat het veilinghuis aanprees als „laat 20ste-eeuws”, bracht net zoveel op als een antiek exemplaar, namelijk 50.000 dollar.

Reagans laarzen van brulkikkerleer en met een presidentiële zegel van 14-karaat goud, vooraf geschat op een opbrengst van 10.000-20.000 dollar, brachten 199.500 dollar op. De droedels die de president maakte op briefpapier van het Witte Huis verwisselden voor veertig maal de richtprijs van eigenaar: 100.000 dollar.

Topstuk van de veiling was een achthoekige ring, afgezet met diamanten, safieren en robijnen in de vorm van de Amerikaanse vlag. Deze Bulgari-ring bracht 319.000 dollar op, na een richtprijs van 5.000 tot 8.000 dollar.

Lees ook: Te koop: presidentiële prullaria van Ronald Reagan

Jelly beans

Een andere verrassing was het resultaat van een cadeautje dat Nancy Reagan in 1984 van Frank Sinatra cadeau kreeg. De zanger en acteur gaf haar een zelfgemaakt schilderij van het vuurwerk ter gelegenheid van de Fourth of July, de nationale Amerikaanse feestdag. Het kleurige doek (richtprijs 6.000 tot 8.000 dollar) deed 223.500 dollar.

Misschien wel de grootste surprise was de biedingsstrijd om de snoeppot van Reagan. De pot met zogeheten jelly beans ging samen met een liniaal en nog wat accessoires van het presidentiële bureau voor 32.500 dollar van de hand.

Aan de jelly beans zit een verhaal vast. Toen Reagan in 1966 in de race was voor het gouverneurschap van Californië begon hij Goelitz Mini Jelly Beans te snoepen. Zo probeerde de oud-filmacteur van het pijproken af te komen. De fabrikant heeft de gouverneur, en later ook de president, maandelijks een zending jelly beans gestuurd. Speciaal voor Reagan kwamen er ook boontjes met bosbessensmaak, zodat hij bij zijn inauguratie als president snoep kon uitdelen in de kleuren van de Stars and Stripes. Als verrassing voor de bemanning van de eerste Challenger space shuttle zorgde Reagan voor jelly beans. Als president deed hij de boontjes ook vaak cadeau aan bezoekende wereldleiders.

De opbrengst van de veilingen gaat naar de Ronald Reagan Bibliotheek in het Californische Simi Valley.