Een mini Manchester City-Chelsea, maar dan in Twente

Eredivisie

Voor FC Twente zijn de drie huurlingen van Manchester City belangrijk. Yaw Yeboah, Enes Ünal en Bersant Celina vormen de voorhoede.

Foto ANP Pro Shots

Bij zijn aankomst in Enschede nam Yaw Yeboah (19) contact op met een kerk. De gelovige vleugelspeler uit Ghana zocht een plek waar hij na de training de hulp van God zou kunnen inschakelen. Ter protectie van lijf en leden en voor zijn prestaties op het veld. Nu bij FC Twente, straks misschien wel bij de club waar hij onder contract staat: Manchester City. Zijn wens? „Een rolmodel zijn voor mijn Afrikaanse broeders en zusters.”

In Enschede moet hij zich verder ontwikkelen. Zoals zijn Engelse werkgever dat ook voor ogen heeft met de Turkse spits Enes Ünal en de Noorse Kosovaar Bersant Celina, de twee andere huurlingen uit Engeland met wie Yeboah de voorhoede vormt van een onherkenbaar FC Twente. Want al meent de club dit seizoen tegen degradatie te moeten vechten, door de 2-1 overwinning op Vitesse staat Twente keurig zesde.

Dankzij goals van Ünal en Celina won Twente een duel dat, gechargeerd gezegd, ook een minitwist was tussen Manchester City en Chelsea. Twente huurt drie spelers van Manchester City, Vitesse drie van Chelsea: Lewis Baker, Matt Miazga en Nathan. En zij zijn lang niet de enigen die door hun werkgever zijn uitgeleend. City verhuurt dit seizoen 29 spelers, Chelsea 28.

„In Engeland zijn we hier cynisch over”, zegt de Engelse journalist Oliver Kay, die FC Twente-Vitesse bezocht namens The Times. „Je weet op voorhand dat er maar heel weinig spelers het eerste team halen. De clubs zeggen dat het voor de toekomst is, maar je vraagt je af wanneer die toekomst aanbreekt voor sommige spelers, als de clubs ondertussen ook de beste spelers in de wereld blijven kopen.”

Geld is er genoeg

Alles draait om investeren. Om de hoop dat een potentiële topspeler zich in de eredivisie verder ontwikkelt naar het niveau dat trainers in Londen en Manchester voor ogen hebben. „Wanneer twee van die 28 spelers basisspeler worden, zien Chelsea en City hun investering als geslaagd”, zegt Kay. De clubs is er alles aan gelegen om te domineren in het Europese voetbal. Geld is er genoeg.

Yeboah werd door City ontdekt op een voetbalacademie in Ghana. Daar kreeg hij de kansen die hij naar eigen zeggen nooit zou hebben gehad in het boerendorp waar hij opgroeide. Hij is afkomstig uit een eenvoudig gezin met tien kinderen. Voornaamste inkomstenbron was de opbrengst van zelfverbouwde groenten op de markt. Hij en zijn broers en zussen hielpen mee. In keurig Engels zegt de Ghanees dat hij dankbaar is voor de wijze waarop hij zich heeft kunnen onttrekken aan een boerenbestaan. In hoofdstad Accra leerde hij de taal spreken nadat hij op zijn elfde bij voetbalschool Right to Dream was aangenomen. Engels taalonderwijs beschouwen ze daar als een pre voor wie hoopt de wijde wereld in te trekken. Yeboah, de meest waardevolle speler op het Afrikaans jeugdkampioenschap van 2015, kreeg die kans toen scouts van Manchester City in 2014 de voetbalschool bezochten.

De club liet hem een jaar in de eigen jeugd spelen, stalde hem vervolgens bij het Franse Lille en bracht hem deze zomer onder bij Twente, dat profiteert van de goede contacten van technisch directeur Ted van Leeuwen. Die is groot voorstander van zulke deals.

Goedkope spelers

Doordat Twente zwaar heeft geleden onder financiële tekorten, is het een uitkomst om spelers te huren die weinig tot niets kosten.

Tegelijk zijn het versterkingen. Ünal is door zijn doelpunt van zondag topscorer van de eredivisie, Bersant Celina was maker van de 2-0, terwijl Yeboah een treffer maakte die onterecht werd afgekeurd. Ze brengen durf en spelvreugde. Pingelen, strijden en vieren hun doelpunten alsof ze zelden hebben gescoord.

Ünal zwaaide met een handkus naar het publiek. Ze zijn weliswaar onstuimig, maar vermoedelijk is dat hun vergeven op een plek waar supporters allang blij zullen zijn dat Twente weer in staat is om te sprankelen. Hun club kan dus wel zonder Hakim Ziyech, de balvirtuoos van wie ze zondag afscheid namen.

Binnen vier jaar wil Twente weer in de topzes spelen, staat in een onlangs gepresenteerd ambitieplan, liefst met eigen DNA. De club heeft het in zich om een bolwerk van de regio te zijn. Je ziet het voor de wedstrijd, als supportersbussen vanuit heel de provincie komen voorrijden. Café Holthuis is present, Café Nieuwoord, Café Boszicht. Biertje, sigaretje en voor het stadion een frietje. Voetbal als verenigende kracht. Als sport van het volk.

Voor deze mensen, weten ze binnen de club, is het belangrijk dat er ook lokale helden op het veld staan. Eigen jongens, aangevuld met talenten van ver, die elkaar op hun beurt weer versterken. Als in: het beste van twee werelden.

„Dit is heerlijk voetballen”, zegt Yeboah. Hij is een blij mens, zoals velen in Enschede dat gevoel zullen delen.