Duitsland wil strengere regels voor alternatieve genezers

Wie in de toekomst een alternatieve gezondheidskliniek wil beginnen, moet een strengere toelatingstest doen dan tot nu toe het geval is.

De kliniek van Klaus R., waar twee Nederlanders en mogelijk tientallen andere patiënten onjuist zijn behandeld tegen kanker.
De kliniek van Klaus R., waar twee Nederlanders en mogelijk tientallen andere patiënten onjuist zijn behandeld tegen kanker. Foto ANP/Robin van Lonkhuisen

Duitsland wil zijn regels voor natuurgenezers aanscherpen. Wie in de toekomst een alternatieve gezondheidskliniek wil beginnen, moet een strengere toelatingstest doen dan tot nu toe het geval is. Dat bericht de Duitse krant Die Welt, op basis van een antwoorden die de bondsregering gaf op vragen van politieke partij de Groenen.

Aanleiding voor de plannen van het aanscherpen van de regels is de controverse die de afgelopen maanden ontstond rond dit soort gezondheidsklinieken. In augustus werd bekend dat na behandeling bij een alternatief gezondheidscentrum in Bracht, net over de grens bij Venlo, drie patiënten om het leven waren gekomen.

Glucoseblockers tegen kanker

De twee Nederlanders en Belg om wie het ging kregen ‘glucoseblockers’ toegediend tegen kanker. Of zij hieraan stierven of aan de ziekte zelf, wordt momenteel onderzocht. De Duitse politie is bezig met een onderzoek naar nog tientallen andere verdachte sterfgevallen van oud-patiënten van Klaus R., de beheerder van de kliniek.

Concrete maatregelen om het moeilijker te maken een alternatief gezondheidscentrum te openen zijn er nog niet, maar de strengere toelatingstest is iets wat de Duitse regering serieus overweegt, schrijft Die Welt. In Duitsland zijn momenteel 43.000 Heilpraktiker, alternatieve genezers, actief. Om hun beroep uit te mogen oefenen, hebben ze genoeg aan een middelbare schooldiploma en moeten ze minimaal 25 jaar oud zijn.

Daarnaast moet de gemeente een verklaring afgeven dat de persoon in kwestie, die bijvoorbeeld een homeopathische kliniek wil beginnen, waarschijnlijk geen gevaar vormt voor zijn patiënten.

Lees meer over alternatieve genezers in Duitsland: Duitse natuurgenezer mag méér