2Doc: Muziek op de vlucht

©

Muzikale documentaire van Frans Bromet (1944), gemaakt met zoon Ruben en dochter Silvia, over de muziek die in het vluchtelingenkamp De Jungle in Calais wordt gemaakt. „Ik ben hier, maar mijn ziel is aan de andere kant van de zee”, zingt een man. Iets wat veel van de duizenden vluchtelingen voelen. Velen van hen zitten er al maanden, wanhopig. Frans en zijn zoon bezochten een paar maanden lang het Franse stuk niemandsland, op zoek naar menselijkheid in de vorm van muziek. Ze liepen rond en filmden alles wat ze konden filmen, wat niet altijd makkelijk was. De meeste bewoners willen liever niet in beeld. Vader en zoon filmen de situatie in het kamp in een sobere stijl, zonder verder commentaar. Ze laten mensen zien die het leven in het kamp met zang en muziek iets dragelijker proberen te maken. Er worden protestnummers en persoonlijke liedjes gezongen in gammele tentjes, terwijl een kat-en-muisspel gaande is met de Franse Gendarmerie die rijen vrachtwagens voor de Kanaaltunnel bewaakt. De documentaire laat ook de bekende, droge interviewstijl van Bromet los. Hij stelt geen vragen, maar registreert alleen.

NPO 2, 22.55-23.55u.