Deutsche Bank onderuit op beurs na bail-outgeruchten

De koers bereikte maandag het laagste punt ooit. Volgens de Duitse regering en de bank zelf heeft Deutsche niet om steun gevraagd en geen hulp nodig.

Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt.
Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt. Foto Michael Probst / AP

Onder beleggers is dit weekeinde twijfel ontstaan over de stabiliteit van Deutsche Bank, één van de grootste banken van Europa. Aanleiding is een artikel in het tijdschrift Focus, waarin bronnen beweren Deutsche geen staatssteun zou krijgen als de bank daarom zou vragen. Op de beurs koerst Deutsche Bank nu op het laagste niveau ooit.

Rond tien uur in de ochtend nam de waarde van het aandeel af tot 10,70 euro, een verlies van 5,8 procent ten opzichte van vrijdag. Zowel een woordvoerder van Deutsche als een zegsman van Merkel haastte zich vervolgens te zeggen dat de instelling geen steun nodig heeft en “alle uitdagingen” heel goed zelf het hoofd kan bieden, meldt Reuters.

Twitter avatar business Bloomberg Deutsche Bank’s record low means it’s lost 53% of its market value this year https://t.co/PgCSQRV7bA https://t.co/P3L5475WFO

In het artikel in Focus zeggen verschillende bronnen bij de Duitse regering dat bondskanselier Merkel een verzoek om staatssteun zou weigeren. Deutsche Bank dreigt een boete van vele miljarden dollars te krijgen vanwege het verkopen van rommelhypotheken in de Verenigde Staten. Een woordvoerder van de bank benadrukt dat Deutsche in staat is die mogelijke boete zelf te betalen.

Lees ook: Een zakenbank zonder schandalen is er niet.

De onrust bij beleggers duurt voort

Ook een zegsman van bondskanselier Merkel ontkent dat Deutsche bij de regering heeft aangeklopt om financiële steun. Toch nemen die stellige uitspraken niet de onrust bij beleggers weg. Een analist van aandelenhandelaar Stifel Nicolaus zegt daarover tegen Bloomberg:

“Natuurlijk kunnen ze niet gemakkelijk aan kapitaal komen vlak voor zo’n schikking en voordat ze aandeelhouders kunnen vertellen welk bedrag ze daaraan kwijt zijn.”

Lees ook: Er wordt alweer naar Brussel gelonkt, over de zwakke positie van Europese banken.

Ook voor de geruchten van vrijdag ging het overigens al niet goed met de beurskoers van Deutsche. In juli vorig jaar was een aandeel in de bank nog bijna 32 euro waard. Naast de naderende schikking daalde de koers ook omdat Deutsche Bank onderzocht wordt vanwege mogelijke fraude met wisselkoersen en de prijs van zeldzame metalen.