Franse militairen krijgen volgend jaar Duitse aanvalsgeweren

Franse soldaten van Franse antiterreureenheden patrouilleren nu nog door Franse straten met Franse wapens. Maar vanaf volgend jaar gaat dat veranderen. Na een in 2013 uitgeschreven aanbesteding krijgt het Franse leger in 2017 voor het eerst in de geschiedenis buitenlandse geweren. Meer precies: Duitse geweren. De firma Heckler & Koch gaat voor rond de 300 miljoen euro honderdduizend 5,56-millimeter-aanvalsgeweren van het type HK416 leveren, liet het Franse ministerie van Defensie afgelopen weekend weten.

Het wapen vervangt de zeer Franse en nauwelijks geëxporteerde Famas – een afkorting van ‘Fusil d’assaut de la Manufacture d’armes de Saint-Étienne –, die sinds de jaren zeventig werd gebruikt. Daarvan zijn er bij het leger en de politie nog altijd zo’n 250.000 in omloop, in Frankrijk zelf en bij internationale operaties op het Afrikaanse continent en in het Midden-Oosten.

Maar de Famas-fabriek in Saint-Étienne sloot in 2000 de deuren en de wapens zijn intussen verouderd. Geen enkel ander Frans defensiebedrijf had de kennis en capaciteit om aan de aanbesteding mee te doen. Bijkomend voordeel van de HK416, zeggen generaals, is dat bij NAVO-operaties met bondgenoten munitie uitgewisseld kan worden. De laatste Famas-geweren zullen in 2030 uit roulatie worden genomen.

De overgang is niet alleen symbolisch, maar voor het nationaal-populistische Front National van Marine Le Pen ook „onacceptabel”. In een persverklaring wees zij erop dat de Franse defensie „onafhankelijk” moet zijn van andere mogendheden.

Volgens de voor de verkiezingen van 2017 campagnevoerende socialistische oud-minister van Economie Arnaud Montebourg heeft Frankrijk de eigen industrie verwaarloosd. Het ontbreekt het land aan een „patriottische reflex”, meent hij. Hij zou de kwestie onlangs persoonlijk hebben besproken met de legertop. Maar de krant Libération wees erop dat toen tijdens zijn ministerschap de aanbesteding werd uitgeschreven, Arnaud Montebourg niet van zich liet horen.