CT-Scan Verkoolde boekrol blijkt ineens weer leesbaar

Science advances

Zesenveertig jaar lang lag de verbrande bijbelrol als een soort koolstofsigaar in de archieven van de Israeli Antiquities Authority. De rol was gevonden bij opgraving van een in ca. 600 uitgebrande synagoge in En-Gedi, aan de Dode Zee. Bij iedere aanraking ging de rol een beetje meer kapot.

Maar nu, dankzij unieke digitale technieken en een micro-CT-scanapparaat, is te lezen wat er op de rol staat: de eerste verzen van het bijbelboek Leviticus. Met C14-datering kon worden vastgesteld dat het handschrift uit de vierde eeuw stamt. De tekst wijkt niet af van de huidige ‘masoretische’ standaardtekst van de Hebreeuwse bijbel.

De opmaak lijkt op die van de Dode-Zeerollen (eerste eeuw). Deze uitkomst, vorige week gepubliceerd in Science Advances, is niet verrassend, maar de prestatie van het Amerikaans-Israëlische team is bovenal technisch hoogstaand: een opgegeven bron is nu tóch leesbaar. Er wordt al gewerkt aan 2.000 jaar oude verbrande Romeinse tekstrollen.

    • Hendrik Spiering