Nieuwe chatapp Allo van Google: handig maar niet vlekkeloos

Google kwam vorig week met een nieuwe chatapp ‘Allo’. Handig? Wat verwacht de gebruiker nu eigenlijk van zo’n app? Hoeveel informatie deel je over jezelf? NRC-redacteuren Marc Hijink en Reinier Kist gingen in discussie.

Allo, Marc?

Allo!

Weet je wat ik vreemd vind aan de lancering vorige week van Allo, de nieuwe chatapp van Google? Het moment. Google komt nogal laat binnen op het feest. WhatsApp, Facebook Messenger, Snapchat en iMessage hebben jarenlang de tijd gekregen om gebruikers aan zich te binden. Ik ben gewend aan WhatsApp, al mijn vrienden zitten erop. Wie gaat er nu nog overstappen naar een nieuwe chatapp?

Tja, Google heeft het wel geprobeerd met chat-achtige dingen als Google Talk, Buzz en Hangouts. Allemaal niet aangeslagen. Blijkbaar gebruiken we Google toch liever om te zoeken dan om te zwetsen. Allo doet alles wat je van een chatapp verwacht, berichten en foto’s versturen aan vrienden of vriendengroepen, al dan niet opgeleukt met vrolijke emoji’s en tekeningen. Maar Google hoopt dat mensen gaan overstappen vanwege Google Assistant. Een virtuele assistent die antwoord geeft op je vragen. Een chatrobot die eigenlijk voor jou googlet en gezellig terugpraat.

Ik vind die assistent echt handig. Hij leert van mijn antwoorden en geeft op basis daarvan suggesties tijdens het tikken. Dat scheelt tijd. En als we nu besluiten samen te gaan eten, kunnen we Google vragen een restaurant voor ons te zoeken. De assistent begrijp nu alleen nog Engels, maar hij spreekt het goed.

Leuk, maar het werkt nog niet vlekkeloos. Ik wil bijvoorbeeldeen pizzeria precies tussen ons in vinden, maar die vraag begrijpt de ingebouwde robot nog niet. Dus ga je toch gewoon googlen.

Okee, er zijn beperkingen. Maar ik vind Google Assistent beter dan Siri, de assistent van Apple. Google’s assistent lijkt de context van mijn vragen beter te begrijpen. Als ik hem bijvoorbeeld vraag wat de beste Indiase restaurants in een willekeurige stad zijn, geeft hij de resultaten op basis van Google reviews. Siri doet een zoekopdracht op internet naar ‘beste Indiase restaurant in Amsterdam’. Zo komt de assistent van Google al redelijk in de buurt van de pratende computer uit Star Trek, de ultieme virtuele assistent die alles begrijpt wat je bedoelt en overal een antwoord op heeft. Geef het nog een jaartje ;)

Mwah, die toeters en bellen hoeven wat mij betreft niet. Je moet kunnen chatten met een chatapp, meer niet.

Wat?! Ik wil juist méér toeters en bellen. Ik wil een goed gesprek kunnen voeren met mijn telefoon. Ik wil een concertkaartje, een vliegticket of kleding kunnen kopen zonder een app te hoeven installeren of naar de ingewikkelde website van een bedrijf te hoeven surfen. En als ik melig ben wil ik een selfie kunnen sturen met hondenoren (Snapchat) en m’n opmerkingen laten uitspreken door een Jedi (het vernieuwde iMessage).

Het Chinese Wechat is al een stuk verder dan Westerse chatapps. Chinezen doen bijna alles in die app. Daten, eten bestellen, een taxi laten komen, communiceren met bedrijven al dan niet via een chatbot. Vandaar dat Westerse chatapps steeds meer functies van Wechat overnemen. Zo gaan bedrijven straks via WhatsApp met klanten communiceren en Facebook Messenger heeft al 30.000 actieve chatbots die sinds kort ook betalingen in de app accepteren.

De chatdienst is het Nieuwe Internet. Vandaar dat Facebook Messenger er telkens gimmicks bij krijgt. En vandaar dat Google niet achter kan blijven. Alle techbedrijven proberen je in hun systeem gevangen te houden – nu in de vorm van een chatapp omdat daar de meeste gebruikers zitten. Maar ga je echt alles regelen in chatapps? Boodschappen doen, kletsen met de helpdesk, tickets bestellen? Ik vertrouw liever op mijn eigen clicks dan de interpretatie van een rammelende bot. Het werkt telkens net niet.

Ik denk dat die robots en andere toeters en bellen steeds beter worden. Apple heeft iets heel slims gedaan door in het nieuwe iMessage externe ontwikkelaars toe te laten apps te bouwen voor de berichtendienst. Zo kan er een hele nieuwe economie ontstaan van bedrijven die handige functies – of spelletjes en leuke tekeningen – aan iMessage toevoegen.

Apple zet de tering naar de nering. De App Store is over zijn hoogtepunt: mensen gebruiken maar een handvol apps, dus kun je nu apps installeren als widget op het beginscherm, in de zoekfunctie en in iMessage. Hoef je niet meer te zoeken in een woud vol apps.

Ik ben wel gecharmeerd van het onlangs gelanceerde Signal als alternatieve app. Goed versleuteld, geen poespas. Het is een app zonder commercieel model waar geheime diensten heel zenuwachtig van worden.

Ho ho, wacht even. In Allo kun je ook versleutelde berichten versturen.

Heb je gelijk in. Maar om extra waarde toe te voegen heeft Google zoveel mogelijk informatie van je nodig. Die assistent wordt pas slim als je je mail, agenda en al je berichten laat analyseren. Anders is en blijft Allo de zoveelste chatapp. Eentje die je installeert en meteen weer vergeet.

Vorm: Koen Smeets