OM Bosnië roept president Servische Republiek op

Als de president geen gehoor geeft aan de oproep, kan hij worden gearresteerd.

Een man in de Servische Republiek zwaait met een vlag van de Russische president Poetin, die het referendum van Servië steunt.
Een man in de Servische Republiek zwaait met een vlag van de Russische president Poetin, die het referendum van Servië steunt. Foto AP.

De openbaar aanklager van Bosnië en Herzegovina heeft de president van de Servische Republiek (SR) opgeroepen na het omstreden referendum van zondag. Dat meldt persbureau AP. Bij deze volksraadpleging stemden inwoners van de SR, het Servische landsgedeelte van Bosnië, massaal voor het behoud van een nationale feestdag.

Het oproepen van president Milorad Dodik is een verdere escalatie van de etnische spanningen in Bosnië. Met het organiseren van het referendum overtrad Dodik de wet. De volksraadpleging van zondag en de feestdag zelf waren namelijk eerder door het Bosnische hof ongrondwettelijk verklaard.

Opmaat voor referendum over afscheiding

In het referendum werd Bosnische Serviërs gevraagd of ze 9 januari als nationale feestdag van de RS wilde behouden. Op die dag in 1992 riepen Bosnische Serviërs de onafhankelijkheid van hun eigen republiek uit. 99,8 procent stemde zondag voor het behoud van deze feestdag.

Velen beschouwen de volksraadpleging als een opmaat voor een toekomstig referendum over een gehele afscheiding van de RS van Bosnië. De Bosnische openbaar aanklager zei maandag tegen AP dat de zaak om president Dodik de hoogste prioriteit heeft. Naast Dodik worden ook verschillende andere mensen opgeroepen voor verhoor.

Als de president van de SR geen gehoor geeft aan de oproep, kan hij worden gearresteerd, aldus AP. Op overtredingen van de grondwet kun je in Bosnië en Herzegovina tot vijf jaar cel krijgen.

Lees meer over de volksraadpleging in de Servische Republiek:k: Omstreden referendum stookt onrust in Servisch Bosnië

Discriminatoir

Het referendum was ongrondwettelijk verklaard omdat 9 januari in Bosnië ook een orthodox-christelijke feestdag is. Daardoor zou de Servische feestdag discriminatoir zijn ten opzichte van andere Bosniërs. De beslissing van de Bosnische Serviërs op 9 januari 1992 om zichzelf onafhankelijk te verklaren leidde tot een bloedige burgeroorlog die drie jaar duurde en meer dan 100.000 levens eiste.

De oorlog werd beëindigd met de Dayton-akkoorden in 1995. Bosnië en Herzegovina werd toen opgedeeld in twee entiteiten: de Federatie van Bosnië en Herzegovina (FBH) en de RS. In de FBH wonen overwegend islamitische Bosniërs, die de grootste etnische groep vormen in Bosnië en Herzegovina.

Westerse landen tegen, Rusland voor

Uit vrees voor oplopende spanningen naar aanleiding van het referendum riepen Westerse landen de SR op de volksraadpleging te annuleren. De Russische president Poetin steunde de volksraadpleging. Buurland Servië heeft zich tot nu toe nauwelijks uitgelaten over de zaak. Het land heeft ambities om lid te worden van de Europese Unie, en wil dus niet met de Europese gemeenschap in conflict komen.

Aanstaande zondag 2 oktober vinden in de SR lokale verkiezingen plaats.