Opinie

Bombardement op Aleppo benadert Dresden en Guernica

nrcvindt

De bombardementen die het Syrische regime met Russische steun heeft uitgevoerd op Aleppo waren bruut en cynisch. Aleppo, waar nog steeds 250.000 mensen proberen te overleven, werd bestookt met brandbommen en projectielen die bunkers doorboren.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon sprak van oorlogsmisdaden, The New York Times schreef over „Dresden-achtige” taferelen en de Franse minister Ayrault vergeleek Aleppo met Guernica. Dresden en Guernica, gebombardeerde steden, symbolen van de uitwassen van WOII en de Spaanse Burgeroorlog.

Om herhaling van Dresden (1945) en Guernica (1937) te voorkomen werden al voor het einde van WOII plannen gemaakt voor een nieuwe, stabiele wereldorde, compleet met een permanent forum waar staten elkaar dagelijks zouden ontmoeten. Vorige week hielden de VN-lidstaten hun jaarvergadering, terwijl Assad zijn moordmachine in een steeds hogere versnelling zette. Zelden is de machteloosheid van de statengemeenschap zó pijnlijk geïllustreerd. Terwijl de diplomaten koortsachtig poogden een staakt-het-vuren te reanimeren, ging Assad meedogenloos door.

Wat te doen? Het conflict is complex, de situatie op de grond onoverzichtelijk. Eenvoudige oplossingen zijn er niet, maar na de bombardementen van dit weekend is de vraag hoe lang de wereld nog achterover kan leunen in de hoop dat de Russen en de Amerikanen wel een oplossing vinden?

Rusland steunt het regime, de VS een veelkleurige coalitie van oppositiegroepen. De Russen zijn met militairen aanwezig, maar niet in staat het conflict definitief naar hun hand te zetten. De Amerikanen hebben vrijwel geen machtsmiddelen – de huidige Amerikaanse president wil geen omvangrijke militaire interventie, zijn opvolging laat nog op zich wachten.

In de betreurenswaardige patstelling zat ook diplomatieke hoop. Omdat de Russen het conflict militair niet kunnen beslechten, zijn ze veroordeeld tot gesprekken met de Amerikanen. Tot nu toe leek de diplomatie van John Kerry en Sergej Lavrov de enige weg.

Maar de Russen hebben Assad niet in de hand, of ze doen alsof. De bombardementen werden dit weekend met Russische steun uitgevoerd. Als Rusland zich (mede)schuldig maakt aan oorlogsmisdaden, wat is het woord van de Russen dan nog waard aan de onderhandelingstafel?

Gisteren werden de Russen in de Veiligheidsraad beticht van dubbelspel. Maar zolang de VS zich inhouden en Europa zich afzijdig houdt, is Aleppo overgeleverd aan Assad en Poetin. Het Westen mag geen nieuw Dresden laten ontstaan.