Bestuur Piratenpartij stapt over naar partij Baudet

Voltallige bestuur Piratenpartij Nederland stapt op uit onvrede over het beleid van beoogd lijsttrekker Ancilla van de Leest.

De presentatie van de kandidatenlijst van de Piratenpartij voor de Kamerverkiezingen van 2012. Toenmalig lijsttrekker Dirk Poot (midden) neemt nu plaats in het interimbestuur.
De presentatie van de kandidatenlijst van de Piratenpartij voor de Kamerverkiezingen van 2012. Toenmalig lijsttrekker Dirk Poot (midden) neemt nu plaats in het interimbestuur. Foto ANP / Jerry Lampen

Het voltallige bestuur van de Piratenpartij Nederland is afgelopen nacht opgestapt uit onvrede over het beleid van beoogd lijsttrekker Ancilla van de Leest. Ze zijn overgestapt naar de partij Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Het bestuur, onder voorzitterschap van voormalig Bouwfraude-klokkenluider Floor Drost, verwijt Van de Leest dat zij de partij heeft ‘gekaapt’ en achter de rug van het bestuur en de ledenraad om opereert.

Lees ook: Een interview met Ancilla van de Leest uit 2014

Volgens Drost komt het programma van Forum voor Democratie het dichtst bij de oorspronkelijke standpunten van de Piratenpartij. Het opgestapte bestuur verwijt Van de Leest dat zij zich buiten het bestuur om vertrouwelingen om zich heen heeft verzameld dat als een soort ‘schaduwbestuur’ opereert. Een aantal van die vertrouwelingen staat op de conceptkieslijst, terwijl ze geen lid van de partij zijn. „Alles moet in besloten clubjes, met als enige doel: geen reputatieschade voor de lijsttrekker”, aldus de opgestapte voorzitter van de partij in een vanochtend verstuurde interne mail. „De manier waarop de partij nu wordt gegijzeld, is niet de situatie waarvoor ik verantwoordelijk wil zijn.”

Lees ook: Nog drukker op rechts met komst Baudet, onze analyse over de zondag aangekondigde nieuwe partij van Thierry Baudet.

‘Campagneteam op achterbakse manier opgezet’

Voormalig secretaris, Roland Louter in zijn afscheidsmail:

“Ik had mij verheugd op een fantastische campagne die ons eindelijk de felbegeerde Kamerzetels zou brengen. Dat enthousiasme verging me nadat ik er achter kwam, op welke achterbakse manier er een campagneteam werd opgezet. Van meet af aan was het bestuur daar niet welkom.”

De partij heeft inmiddels een interimbestuur geformeerd. Voormalig lijsttrekker Dirk Poot maakt daar deel van uit. Hij zegt dat de komst van Van de Leest heeft geleid tot groei van de partij:

“We zijn gegroeid van 400 naar meer dan 1.000 leden. Nieuwe leden, die ook hun plek in de organisatie willen opnemen. Dat heeft tot botsingen geleid.”

Poot bevestigt dat er kandidaten op de conceptkieslijst staan die geen lid van de partij zijn. Op de vraag of dat vertrouwelingen van Van de Leest zijn, antwoordt hij: “Als ik lijsttrekker was, zou ik ook vertrouwelingen op die lijst willen zien.”

‘Ik ben niet vervangbaar’

Van de Leest eiste afgelopen augustus in een interne mail het leiderschap van de Piratenpartij Nederland op:

“We zijn onderdeel van één van de vele partijen die strijden om een Kamerzetel. Hoe meer zetels, hoe meer macht. Waarom willen we die macht? Om Nederland beter te maken. Omdat wij het beter weten. (..) Als ik faal, faalt de partij. Ik ben niet vervangbaar. Of althans, niet zonder dat het heel erg opvalt, en we automatisch schade oplopen. (…) Ondermijnend gedrag jegens de lijsttrekker is ondermijnend gedrag jegens de partij. (..) Van mij wordt leiderschap verwacht. Als je het daarmee oneens bent, stel ik voor dat je je even afzijdig houd.”

Mail Van de Leest by NRC on Scribd

Van de Leest liet maandag weten “geen tijd” te hebben voor het geven van commentaar.

Aanvulling: In de quotes uit de brief stond eerst alleen “Ik ben niet vervangbaar”. Later is dat aangevuld met de zin daarna: “Of althans, niet zonder dat het heel erg opvalt, en we automatisch schade oplopen.”