Avondklok Amerikaanse stad Charlotte opgeheven

Afgelopen week was het onrustig in de stad in North-Carolina, nadat een zwarte man door de politie was doodgeschoten. Dit weekend werd het rustiger.

Een demonstrant loopt over straat in Charlotte met een protestbord. Foto: Mike Blake / Reuters

In de Amerikaanse stad Charlotte is het weer toegestaan om ‘s avonds naar buiten te gaan. De burgemeester heeft de avondklok opgeheven die was ingesteld na de ongeregeldheden van vorige week, zo meldt persbureau AFP. Dinsdag werd een zwarte man door de politie doodgeschoten, waarop rellen en demonstraties volgden.

Afgelopen weekend is nog wel gedemonstreerd tegen het politie-optreden, maar deze demonstraties verliepen over het algemeen vreedzaam. De American footballwedstrijd tussen de Carolina Panthers en de Minnesota Vikings hoefde niet onderbroken te worden.

Lees ook: Een nacht zonder rellen in Charlotte, met dank aan kerkleiders

De 43-jarige Keith Scott, die dinsdag werd doodgeschoten, was volgens de politie gewapend - wat wordt ontkend door de nabestaanden. Dit weekend werden enkele videofragmenten vrijgegeven van de schietpartij. Hieruit valt niet af te leiden of Scott een wapen droeg.

Hoewel de groepen demonstranten zondag kleiner waren dan op eerdere dagen, liepen nog steeds enkele honderden demonstranten door de straten van Charlotte. Protestleiders hebben aangegeven door te zullen gaan met demonstreren tot de politie alle beelden heeft vrijgegeven.

    • Sjoerd Klumpenaar