Angst na moord op Jordaanse schrijver

De Jordaanse schrijver Nahed Hattar (56) werd zondag doodgeschoten voor de deur van de rechtbank in Amman. Hij zou terechtstaan wegens ‘minachting van religie’. Hattar deelde op zijn persoonlijke Facebook-pagina een cartoon van onbekende oorsprong, waarop een bebaarde man in bed ligt met twee vrouwen. De man vraagt God om wijn en cashewnoten en verzoekt hem voortaan te kloppen bij het binnengaan. ‘God van de IS’ers’, staat erbij.

Nadat op sociale media een haatcampagne tegen hem op gang was gekomen, verwijderde Hattar de cartoon met een boodschap aan de mensen die „niet begrijpen wat er bedoeld wordt” en anderen die „dit gebruiken om politieke rekeningen te vereffenen”.

Hattar gaf zichzelf aan nadat er een officieel onderzoek tegen hem was geopend. Het onderzoek werd ingesteld op verzoek van premier Hani al-Mulki. Op 13 augustus werd Hattar gearresteerd en na een paar dagen op borgtocht vrijgelaten.

Hattar stond bekend als een links-radicaal denker. Hij steunde de Syrische president Assad. Over het Jordaanse koningshuis was hij kritisch. In de jaren zeventig belandde hij meermalen in de gevangenis.

Liberale Jordaniërs wijten de moord niet alleen aan religieus extremisme, maar ook aan het gebrek aan vrijheid in Jordanië. Mensen worden vervolgd om wat ze op hun persoonlijke pagina’s zetten.

    • Jannie Schipper