Alsnog bevallingsuitkering voor zzp’er

Een vrouwelijke zzp’er die tussen 2004 en 2008 is bevallen en geen uitkering ontving, heeft daar nu alsnog recht op volgens de rechtbank.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Koen Suyk / ANP

Het UWV moet een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) alsnog compenseren voor een uitkering die ze niet kreeg toen ze niet kon werken door haar zwangerschap. Dat bepaalde de rechtbank Midden-Nederland maandag.

De vrouw, die in 2005 is bevallen, heeft volgens de rechtbank recht op een uitkering of vervangende schadevergoeding. Ze was naar de rechter gestapt omdat er tussen de zomer van 2004 en het voorjaar van 2008 geen zwangerschaps- of bevallingsuitkering voor vrouwelijke zelfstandigen bestond, in tegenstelling tot de jaren daarvoor en -na. De rechtbank bekritiseerde dat de wetgever is teruggekomen op de eerdere wetswijziging “zonder daarbij een regeling te treffen” voor vrouwen die de vergoeding misliepen.

De vrouw had de zaak eerder tot aan de Hoge Raad aangevochten, zonder succes. Daarop diende ze met vijf andere vrouwen een klacht in bij het comité dat toeziet op uitvoering van het VN-vrouwenverdrag (CEDAW). Dat stelde de vrouwen in het gelijk en met dat oordeel in de hand vocht de onderneemster de zaak opnieuw aan.

Lees ook over zwanger zijn als zelfstandige: Verlof? Ik werk gewoon door

‘Hiaat in de wet’

ZZP Nederland is verheugd met het “goede nieuws”. Een woordvoerder zegt tegenover NRC:

“In 2004 werd de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen afgeschaft en in 2008 kwam de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZAZ). Het is gek dat er een hiaat van vier jaar bestond in de wet en de wetgever daarvoor en -na wel overtuigd was van het feit dat zwangere vrouwen gecompenseerd dienen te worden.”

Wat precies de uitwerking van de uitspraak zal zijn voor andere vrouwen die in de vier jaar zwanger en ondernemer waren, onderzoekt de koepelorganisatie nog.

“Ik kan me voorstellen dat meer vrouwen een beroep op deze uitspraak kunnen doen. We leggen het voor aan onze juristen en bekijken of dit tot jurisprudentie gaat leiden.”