Cruciaal referendum over grondwet Italië op 4 december

De Italiaanse premier Matteo Renzi verbond zijn politieke lot aan de uitslag van het referendum.

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft zijn eigen politieke lot aan de uitkomst van het referendum verbonden.
De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft zijn eigen politieke lot aan de uitkomst van het referendum verbonden. Foto: Giampiero Sposito / Reuters

Italië gaat op 4 december naar stembus om te stemmen over een aantal wijzigingen die premier Matteo Renzi wil doorvoeren om het Italiaanse politieke systeem te “stroomlijnen”. Dat meldt persbureau Reuters.

Renzi wil met het referendum steun vergaren onder de bevolking voor een grondwetswijziging, die het mogelijk moet maken wetten sneller aan te nemen en Italië zo te “moderniseren”. Hiertoe moet volgens Renzi de macht van de senaat wordt ingeperkt. Volgens de Italiaanse grondwet zijn beide Kamers in het parlement momenteel even machtig.

Lees ook: Opnieuw vreest Europa een referendum

Renzi weg bij mislukken referendum

Renzi zei eerder op te stappen als de bevolking tegen zijn voornemen stemt. NRC-correspondent Stéphane Alonso schreef daarover:

“Hij heeft er zelfs zijn politieke lot aan verbonden, een uiterst risicovolle strategie – vraag maar aan David Cameron – die in één van de grondleggers van de EU populisten aan de macht zou kunnen brengen. De Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo, die de Italianen in – opnieuw – een referendum wil laten stemmen over uittreding uit de eurozone, staat al in de startblokken.”

Doordat Renzi zijn eigen positie verbond aan de uitslag van het referendum, is de stemming veranderd in een stemming voor of tegen de regering, iets wat eerder de Britse oud-premier David Cameron de kop kostte. De laatste weken heeft Renzi zijn eerdere uitspraken afgezwakt.