Kort geding van werkgevers tegen stakende schilders

Ook stelt FNV dat schilders die van plan zijn te staken maandag met ontslag worden bedreigd door hun werkgevers.

Schilders bij de spoorbrug over het Schelde-Rijnkanaal. Foto ANP/Robin Utrecht.

Werkgevers in de schildersbranche hebben een kort geding aangespannen tegen FNV om een einde te maken aan de stakingen van ontevreden werknemers. Dat meldt FNV op zijn website. Vrijdag legden zo’n honderd schilders het werk neer omdat ze het niet eens zijn met de nieuwe cao die werkgeversorganisatie OnderhoudNL overeenkwam met vakbond LBV.

Het kort geding staat gepland voor maandagmiddag. Verwacht wordt dat maandag wederom tegen de honderd schilders in staking gaan. FNV zegt dat door de nieuwe cao de ongeveer 14.000 werknemers in de schildersbranche er tot zo’n 1800 euro per jaar op achteruitgaan. Ook is de vakbond boos dat OnderhoudNL het akkoord afsloot met LBV, een kleine bond in de schildersector. Zo lang de cao niet van tafel is zet FNV de acties door, zegt de vakbond.

Geen recht op stakingen

Tegen ANP zegt Okke Spruijt, directeur van OnderhoudNL, dat FNV geen partij meer is in de totstandkoming van de cao, en daardoor geen recht heeft om stakingen op te zetten.

“We waren uitonderhandeld en zijn toen met een andere bond in zee gegaan. Nu kunnen we achteraf niet zomaar het contract met die bond weer verbreken.”

Ook stelt FNV op zijn website dat schilders die van plan zijn te staken maandag met ontslag worden bedreigd door hun werkgevers. Volgens de vakbond hebben verschillende schilders een brief ontvangen met daarin onder meer de passage:

“[De werkgever] ondervindt uiteraard schade van de acties. In het geval van (opzettelijke of bewuste) schade aan bedrijfseigendommen, ongeacht de stakingsvorm, zullen passende disciplinaire maatregelen genomen worden. Deze maatregelen kunnen variëren van een schadevergoeding tot ontslag.”

Geen werkweigering

Volgens FNV is staken geen werkweigering maar een geoorloofd middel van protest. “Werkweigering kan een grond zijn voor ontslag. Staking is nooit een grond voor ontslag”, schrijft de vakbond op zijn website.

OnderhoudNL was niet direct beschikbaar voor commentaar. Tegenover de NOS zegt directeur Spruijt van de werkgeversorganisatie dat het om een standaardbrief gaat, waarin werknemers op hun rechten en plichten worden gewezen in het geval er acties komen. Volgens hem komt het alleen tot ontslag als de reacties “onrechtmatig” zijn.

Nieuwe cao

De oude cao voor onder meer de schildersbranche verliep eind vorig jaar. Bij het sluiten van een nieuwe deden FNV en CNV niet mee met de onderhandelingen. OnderhoudNL sloot de arbeidsovereenkomst uiteindelijk af met vakbond LBV.

    • Guus Ritzen