Voormalig Europarlementariër Joost Lagendijk komt Turkije niet in

Lagendijk woont in Turkije met zijn Turkse vrouw. De autoriteiten willen zijn banden met de Gülenbeweging onderzoeken voor hij het land in mag.

Lagendijk in 2007.
Lagendijk in 2007. Foto GroenLinks/ANP

Nederlander Joost Lagendijk (59) komt Turkije niet in. De ex-Europarlementariër is zondagavond op luchthaven Sabiha Gökcen in Istanbul tegengehouden toen hij vanuit Nederland terugreisde. Lagendijk woont in Turkije met zijn Turkse vrouw.

Turkse autoriteiten willen zijn banden met de Gülenbeweging onderzoeken voor hij weer het land in mag. Lagendijk moet van de Turkse ambassade in Nederland een speciaal visum halen voor hij Turkije weer in mag. Het is onzeker of hij dat krijgt. “Hopelijk is het slechts een bureaucratisch obstakel en geen besluit om me voor altijd te blokkeren”, twittert Lagendijk vanuit het detentiecentrum op de luchthaven.

Twitter avatar joostlagendijk Joost Lagendijk Shit! Turk authorities stopped me on my return from Neth at Sabiha Gökcen airport. I am not allowed in. Send back to Neth on 8.30 flight 1/2
Twitter avatar joostlagendijk Joost Lagendijk Need to apply for a special visa at Turk embassy in Neth. Hope it is only a bureaucratic obstacle and not a decision to block me forever

Na zijn termijn als Europarlementariër (1998-2009) en Turkije-rapporteur voor het Europarlement is Lagendijk in Turkije gaan lesgeven en publiceren. Hij schreef onder meer analyses voor de Turkse dagbladen Zaman en Today’s Zaman, uitgaven van de Gülenbeweging. Daarnaast gaf hij les aan de Süleyman Shah universiteit in Istanbul.

Gülen

Aanhangers van prediker Fethullah Gülen worden door de Turkse regering verantwoordelijk gehouden voor de poging op 15 juli met geweld de macht te grijpen in Turkije. Sindsdien geldt iedereen die een band heeft met de invloedrijke beweging als verdacht.

De kranten waar Lagendijk in publiceerde hebben bewindvoerders gekregen en zijn daarmee in feite opgedoekt. De universiteit is na de couppoging van 15 juli door de regering gesloten vanwege banden met de Gülenbeweging. Helemaal onverwacht komen de problemen van Lagendijk daardoor niet.

Lagendijk heeft net een boek geschreven over president Erdogan dat dit najaar moet verschijnen bij uitgeverij Prometheus. Het heet Erdogan. Alleenheerser van het nieuwe Turkije.

Volgens zijn vrouw Nevin Sungur, een Turkse journalist, wordt hij netjes behandeld. Morgenochtend vliegt hij terug naar Nederland. Het is onduidelijk voor hoe lang. “Ik wil hier (in Turkije) oud worden”, zei Lagendijk recent tegen het AD. “Maar als ik een spreekverbod krijg, moeten we nadenken over wat we gaan doen. De ultieme sanctie zou zijn dat ze me het land uitzetten. Het zou naïef zijn om te denken dat mij dat niet kan overkomen.”