VN-Veiligheidsraad

VN-gezant voor Syrië beschuldigt Rusland bij spoedzitting van oorlogsmisdaden

Een oplossing voor het sinds deze week weer opgelaaide geweld in Aleppo is zondag geen stap dichterbij gekomen. De VN-Veiligheidsraad kwam in spoedzitting bijeen, maar meer dan harde woorden over en weer leverde dat niet op.

Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, samen met de VS initiatiefnemer van de spoedzitting, spraken het vermoeden uit dat Rusland oorlogsmisdaden heeft gepleegd door afgelopen maandag nabij Aleppo een hulpkonvooi te bombarderen. Volgens speciaal VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura pleegt Rusland bij hernieuwde pogingen om het oosten van Aleppo op rebellen te veroveren, mogelijk ook oorlogsmisdaden, zei hij tijdens de zitting: „De wapens van de Russen creëren vuurballen van zulke intensiteit dat ze het aardedonker in Aleppo doen oplichten alsof het dag is.”

De Amerikanen noemen het optreden van de Russen „geen antiterrorisme, maar barbarisme”. Assad en Rusland zijn niet uit op vrede, aldus de VS, maar op oorlog. Rusland reageerde door te zeggen dat „vrede nu bijna onmogelijk is”.

Toen de Syrische VN-ambassadeur het woord wilde nemen, liepen de ambassadeurs van de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk demonstratief de zaal uit.

Sinds vorige week zijn al ruim 200 burgers in Aleppo omgekomen, door bommen van het regime en Rusland. Alleen zondag al kwamen er minstens 23 mensen om. (NRC)