VN-veiligheidsraad houdt spoedbijeenkomst over Aleppo

De zitting is een initiatief van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk.

De VN-veiligheidsraad, tijdens een zitting eerder in september. Foto AP

De VN-veiligheidsraad houdt zondag een spoedbijeenkomst om te spreken over de escalatie van de strijd in Aleppo. Zeker 180 mensen kwamen daar om het leven sinds eerder deze week de wapenstilstand beëindigd werd tussen de rebellen en de Syrische regering.

De spoedzitting is een initiatief van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk en begint om 17.00 uur Nederlandse tijd. Zaterdag was was de vierde dag dat er luchtaanvallen op de Aleppo werden uitgevoerd. Daarbij kwamen zaterdag alleen al zeker vijftig mensen om het leven, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Bewoners spreken van de hevigste bombardementen sinds rebellen in 2012 de stad overnamen.

Geen stromend water

Volgens de VN zitten momenteel bijna twee miljoen Syriërs zonder stromend water. Bij aanvallen donderdagnacht zou het Bab al Nairab-station beschadigd zijn, dat ongeveer 250.000 mensen in gebieden in handen van rebellenbewegingen van water voorziet. Als tegenreactie is toen het Suleiman al-Halabi pompstation uitgeschakeld, waardoor 1,5 miljoen mensen in gebied dat in handen is van de regering verstoken zijn van water.

    • Guus Ritzen