Succescoach Henk Groener stopt bij handbalvrouwen

Onder Henk Groener bereikten de handbaldames de wereldtop, met onder meer zilver op het WK en een vierde plek op de Spelen.

Bondscoach Henk Groener tijdens de Spelen in Rio.
Bondscoach Henk Groener tijdens de Spelen in Rio. Foto Roberto Schmidt/AFP

Het Nederlandse vrouwenhandbalteam raakt zijn succescoach kwijt. Henk Groener, die de vrouwen naar de wereldtop leidde en onder meer vorig jaar zilver won op het WK, heeft bekendgemaakt te stoppen na het EK handbal in Stockholm. Dat toernooi wordt in december gespeeld.

De 55-jarige coach zegt in een persverklaring te weinig uitdaging te zien voor de volgende olympische cyclus richting de Spelen in Tokio in 2020. Daarom heeft hij besloten zijn aflopende contract bij het Nederlandse Handbal Verbond (NHV) niet te verlengen. Groener zegt met plezier terug te kijken op zijn tijd als bondscoach, een periode die in 2009 begon:

“We zijn gegroeid naar een team dat niet alleen vanzelfsprekend aanwezig is op EK’s en WK’s, maar ook meedoet in de strijd om de medailles. Die zilveren WK-medaille was een duidelijk bewijs van de progressie die we de afgelopen jaren hebben geboekt.”

Lees ook een interview met Henk Groener: Met uitzonderlijk talent naar wereldtop

Zware taak

Het is nog niet duidelijk wie Groener op gaat volgen, maar wel duidelijk is dat diegene een zware taak wacht. Onder Groener groeiden de handbaldames uit tot een hecht team dat van iedereen kon winnen. De ploeg ontketende tijdens het verrassend succesvolle WK van vorig jaar een ware hype in Nederland, mede door het aanvallende en attractieve spel dat het team speelt. Speelsters als Estavana Polman en Tess Wester werden publiekslievelingen.

Lees ook over het vrouwenhandbalteam: Een absolute topploeg met een grote kans op de wereldtitel

Tijdens de Spelen in Rio, waarvoor de ploeg zich voor het eerst in de geschiedenis wist te kwalificeren, maakten de handbalsters indruk met een overwinning in de kwartfinale op thuisfavoriet Brazilië. Uiteindelijk werd de ploeg enigszins teleurstellend vierde.