Sterhonkballer José Fernández (24) komt om bij bootongeluk

De uit Cuba gevluchte Fernandez gold ondanks zijn leeftijd als een van de beste startende werpers in de Amerikaanse profcompetitie MLB.

José Fernandez in actie op 20 september tegen de Washington Nationals. Foto Rob Foldy/AFP

Bij een bootongeluk zondagmorgen in Miami is de Cubaanse werper José Fernández, die in de Amerikaanse profcompetitie MLB uitkwam voor de lokale Miami Marlins, omgekomen. De pas 24-jarige Fernández gold als een van de beste startende werpers in de competitie.

Bij het ongeluk, dat in de buurt van Miami Beach plaatsvond, kwamen nog twee andere mensen om het leven, melden lokale media. Een boot zou met harde kracht tegen een steiger zijn aangevaren. Fernández was bezig aan zijn beste seizoen in een tot nu toe nog prille carrière. In zijn eerste seizoen, in 2013, werd hij verkozen tot beste debutant van het jaar, en ook werd hij twee keer - in 2013 en 2016 - verkozen tot het All-Starteam, het team van de best presterende honkballers van het seizoen.

Twitter avatar Marlins Miami Marlins Statement from the Miami Marlins organization: https://t.co/6A4Rv6m2g9

Fernández stond naast zijn werperskwaliteiten ook bekend om zijn vastberadenheid en energieke persoonlijkheid, twee kenmerken die hem mateloos populair maakten bij honkbalfans, ook van andere clubs dan de Marlins. Met zijn Cubaanse familie probeerde hij tot drie keer toe van Cuba naar de VS te vluchten. Telkens werd hij gearresteerd, en kregen Fernández en zijn gezin een celstraf. Bij de vierde, succesvolle vluchtpoging in 2007 redde hij zijn moeder van een verdrinkingsdood. Eenmaal in Amerika blonk Fernández op de middelbare school al snel uit in honkbal, waarop hij in 2010 een contract kreeg aangeboden van de Marlins.

Tekst loopt door onder video:

Naar aanleiding van het nieuws van de dood van Fernández heeft zijn club besloten de wedstrijd van vanavond tegen de Atlanta Braves te schrappen. Teamgenoten verzamelen zich volgens lokale media aangeslagen in het clubhuis van de Marlins. Volgens het schema had Fernández zondagavond moeten werpen, maar hij kreeg eerder dit weekend te horen dat zijn beurt naar maandagavond werd verschoven. Daarmee werd de wedstrijd van afgelopen dinsdag, waarin Fernández fantastisch gooide tegen de Washington Nationals door in acht innings twaalf mensen met drie slag naar de kant te sturen en maar drie honkslagen tegen te krijgen, zijn laatste.

    • Sam de Voogt