Spoedzitting V-raad doorbreekt impasse Aleppo niet

Amerika beschuldigde Rusland van barbaars gedrag, Frankrijk en het VK vermoeden dat Rusland oorlogsmisdaden pleegt.

De Britse en Amerikaanse VN-ambassadeur overleggen tijdens de zitting van de Veiligheidsraad. Foto Andrew Kelly / Reuters

Vrede of zelfs maar een nieuwe tijdelijke wapenstilstand in Aleppo zijn zondag geen stap dichterbij gekomen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam in een spoedzitting bijeen, op initiatief van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië. Meer dan harde woorden over en weer leverde dat niet op.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zei voor de zitting al tegen de BBC dat Rusland zich schuldig maakte aan het verlengen van de oorlog. Mogelijk hebben de Russen zelfs oorlogsmisdaden gepleegd door vorige week een hulpkonvooi nabij Aleppo te bombarderen. De Russen ontkennen daar verantwoordelijk voor te zijn.

De Frans ambtgenoot van Johnson, Jean-Marc Ayrault, sprak woorden van gelijke strekking. Rusland en Iran moeten stoppen met “deze doodlopende strategie”. Zo niet dan worden Rusland en Iran volgens Ayrault “medeplichtig aan de oorlogsmisdaden die in Aleppo worden gepleegd”. De bijeenkomst van de VN was volgens Ayrault een “moment van de waarheid”.

De VS noemden het Russische optreden in Syrië “geen antiterrorisme, maar barbaars gedrag”. VN-ambassadeur van Amerika Samantha Powers zei:

“In plaats van vrede na te streven, zoeken Assad en Rusland oorlog”.

Verder verweet Powers Rusland zijn “historische privilege” van het inzetten van het vetorecht te “misbruiken”.

‘Vrede bijna onmogelijk’

De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, zei ook het vermoeden te hebben dat er in Aleppo oorlogsmisdaden gepleegd worden.

De huidige pogingen van het regime om met behulp van bondgenoten het oostelijke gedeelte van Aleppo in te nemen, dat onder controle staat van rebellen, heeft geleid tot een van de ergste weken uit de nu al 5,5 jaar durende Syrische burgeroorlog, zei De Mistura: “Dit is militair geweld zonder precedent.”

“De wapens van de Russen creëren vuurballen van zulke intensiteit dat ze het aardedonker in Aleppo doen oplichten alsof het dag is.”

Hij voegde daaraan toe te hopen dat afgesproken kan worden dat het vechten wekelijks 48 uur kan worden stopgezet om hulpgoederen naar belegerde gebieden te brengen.

Toen de VN-ambassadeur van Syrië het woord wilde nemen, liepen de ambassadeurs van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië de zaal uit. Rusland legde zich bij monde van VN-ambassadeur Vitaly Churkin zo goed als neer bij het falen van het twee weken terug afgesproken staakt-het-vuren. “Vrede is nu bijna een onmogelijk doel,” zo sprak hij in New York pessimistisch. De schuld van het uitblijven van vrede legde hij onder meer bij het “bewapenen van honderden strijdgroeperingen,” doelend op de steun van de VS en internationale bondgenoten aan rebellen.

De door de VS gesteunde rebellen gaven in een voorgelezen verklaring aan dat Rusland niet meer bij vredesonderhandelingen betrokken zou moeten worden, “omdat het een partner is van het regime in het plegen van misdaden tegen ons volk”.

Honderden burgerdoden

Sinds het staakt-het-vuren afgelopen maandag ten einde kwam, is het geweld in Aleppo weer in alle hevigheid opgelaaid. Bij het bestoken van rebellengebied zijn volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten afgelopen week al meer dan 200 burgers omgekomen.

Op zondag kwamen volgens het Observatorium al minstens 23 mensen om bij verschillende luchtaanvallen van Russische gevechtsvliegtuigen.

    • Joram Bolle