De Thuiskok: Smakelijke sauzen

Caroline Dafgård Widnersson Sauzen en smaakmakers Uitgeverij: Good Cook Prijs: €17,50
Caroline Dafgård Widnersson Sauzen en smaakmakers Uitgeverij: Good Cook Prijs: €17,50

Het eerste wat ik als kind in de keuken leerde was niet het koken van het ei, een taart maken of een biefstuk bakken. Het was het maken van een knoflooksaus. Crème fraiche, mayo, fijngeperste knoflook, mespuntje mosterd, een paar druppels citroensap en dat mengen met peterselie, bieslook, peper en zout. Zo gemaakt en fantastisch bij de barbecue of broodjes shoarma. Thuis prentte mijn moeder ons in dat het zelf maken van sauzen een onmisbare vaardigheid is. Diezelfde passie voor sauzen proef ik vaak in restaurants, maar bij mensen thuis zie ik het zelden. Misschien is het gemak, want tegenwoordig is alles te koop. Andere vaak gehoorde excuses zijn het gebrek aan tijd, dat er altijd teveel van wordt gemaakt of dat een saus niet zo belangrijk is.

Het tegendeel is waar: een simpele saus is sneller gemaakt dan je bijvoorbeeld aardappels hebt geschild. Zelfgemaakte sauzen zijn vaak maanden te bewaren. En het belangrijkste: sauzen kunnen een gerecht maken of breken. Je kunt nog zulke mooie gerechten maken, als de saus uit een potje komt, proef je dat meteen. Andersom kun je met een goede saus een middelmatig gerecht heerlijk maken. Caroline Dafgård, auteur van Sauzen en smaakmakers, vergelijkt het gebruiken van mayo en ketchup uit een potje met je opmaken voor een date en dan vergeten tanden te poetsen. Volgens mij gaat het een stapje verder: het is als opfrissen en opmaken, en dan zonder kleren de deur uitgaan!

Dafgard zelf is Zweedse culinaire royalty. Haar familie bestuurt de grootste voedselproducent van het land. U kent ze - onbewust - ook. Ze maken de Zweedse gehaktballetjes die u in de IKEA eet. De satésaus die je daarbij krijgt staat (gelukkig) niet in Dafgård’s boek, maar klassiekers als ketchup, mayonaise en mosterd wel.

Dafgård besteedt veel aandacht aan smaakmakers en andere condimenten, zoals azijn, uienpoeder, groene currypasta of ingelegde citroenen. Maar de smaakmakers van het boek zijn toch echt sauzen; Amerikaanse barbecuesaus, Aziatische hoisinsaus of Engelse worchestersaus. Dafgård maakt het allemaal met simpele spullen uit de supermarkt, al grijpt ze hier en daar naar Koreaanse ingrediënten.

Dat het kookboek verder vrij basic is, met een klein formaat, stevige kaft en overzichtelijke opmaak, is alleen maar ideaal. Want dit is echt zo’n boek waarvan ik nu al weet dat ik het vaak ga gebruiken.