Regioverkiezingen Spanje

Opsteker voor Rajoy en Podemos

Bij regioverkiezingen in Galicië heeft de conservatieve Partido Popular een absolute meerderheid behouden. Daarmee liet de partij van demissionair premier Mariano Rajoy nieuwkomer Podemos en de socialisten van de PSOE ver achter zich. Het links-radicale Podemos deed in Galicië mee als ‘Marea’ en wordt mogelijk de tweede partij in het regionale parlement. De PP behaalde een lichte winst ten opzichte van vier jaar geleden en zal nu in Galicië alleen verder kunnen regeren.

De conservatieven zien zich door de uitslag in Galicië gesterkt in de zoektocht naar een nationale regering. De PP verloor 20 december de absolute meerderheid in het nationale parlement en slaagde er niet in een regering te vormen met anderen. Een tweede gang naar de stembus op 26 juni bracht vooralsnog geen oplossing. De PSOE weigerde de benodigde steun te verlenen aan een nieuwe regering van Rajoy. Daardoor bleef de patstelling bestaan. Mogelijk worden dit jaar nog voor de derde keer verkiezingen gehouden.

Bij regioverkiezingen in Baskenland werd op zondag volgens verwachting volledig anders gestemd dan in Galicië. De gematigde centrum-rechtse Nationale Baskische Partij (PNV) werd de grote winnaar, maar behaalde geen absolute meerderheid. Het radicale EH Bildu, dat afscheiding van Spanje wil, handhaafde zich als tweede partij, maar verloor wel ten opzichte van 2012. Podemos is nu de grootste landelijke partij in Baskenland voor de PSOE en de PP. Net als in Galicië was de PSOE, dat veel van hun aanhang verloor aan nieuwkomer Podemos, de grote verliezer. (NRC)

    • Koen Greven