Opnieuw massale betoging in Mexico tegen homohuwelijk

Het streng katholieke land is verdeeld over de invoering van het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht.

Een Mexicaanse vrouw houdt zaterdag een bord overeind met daarop een pro-homohuwelijkleus. Achter haar demonstreren mensen tegen het homohuwelijk.
Een Mexicaanse vrouw houdt zaterdag een bord overeind met daarop een pro-homohuwelijkleus. Achter haar demonstreren mensen tegen het homohuwelijk. Foto Reuters.

In Mexico-Stad zijn zaterdag voor de tweede keer in twee weken tijd tienduizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen het homohuwelijk. Volgens de organisatoren van de protestactie deden er minstens 215.000 mensen mee.

Twee weken geleden demonstreerden bij een soortgelijk protest naar schatting tegen de 300.000 mensen. Tegelijkertijd met de protesten tégen het homohuwelijk, waren in Mexico-Stad ook honderden voorstanders van de wetswijziging aanwezig die eveneens een demonstratie hielden.

Het streng katholieke land is verdeeld over de invoering van het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. President Enrique Peña Nieto maakte in mei plannen bekend voor een grondwetswijziging. Elke vorm van discriminatie wordt daarin strafbaar gesteld en gelijke rechten voor iedereen gegarandeerd. Dit heeft als gevolg dat het homohuwelijk in heel Mexico gelegaliseerd wordt. Dat is nu alleen nog maar in de Mexico-Stad en in drie deelstaten het geval.

80 procent katholiek

Aanhangers van het ‘Nationale front voor de familie’, dat de protestactie organiseert, liepen bij de demonstratie met borden met teksten als ‘een geadopteerd kind verdient een moeder en een vader’ erop.

Volgens AP identificeert 80 procent van de Mexicanen zich als katholiek.