Hoeveel moet je verdienen om een huis in jouw gemeente te kopen?

Wil je een huis kopen in Bloemendaal of Wassenaar? Reken er dan op dat je een bruto jaarinkomen van ruim twee ton nodig hebt.

Foto ANP

Van plan om binnenkort een huis te kopen? En verdien je minder dan 83.000 euro bruto per jaar? Dan wordt het in Amsterdam een uitdaging. Zit je onder de 64.000 euro? Dan is het ook in Utrecht lastig.

NRC zocht per Nederlandse gemeente uit hoeveel een huishouden moet verdienen om een gemiddelde woning te kunnen betalen. Wie dat in Wassenaar of Bloemendaal wil doen, moet beschikken over een jaarinkomen van minstens twee ton. Het andere uiterste geldt voor Delfzijl: daar is 41.000 euro bruto voldoende. Ter indicatie: gemiddeld verdienen huishoudens in Nederland zo’n 60.000 euro op jaarbasis. Noord-Nederland heeft overigens meer voordelen: je krijgt er de meeste vierkante meters voor je geld.

Alle calculaties zijn gedaan met behulp van huizenzoeker.nl en wijzeringeldzaken.nl. Huizenzoeker.nl verzamelt gegevens over te koop staande woningen op verschillende grote huizenwebsites. Op wijzeringeldzaken.nl, een initiatief van de overheid, kun je zien hoeveel je moet verdienen om een huis te kunnen kopen. In de berekeningen is uitgegaan van bestaande woningen en de minimum verplichte eigen inleg.