Niki Terpstra winnaar Eneco Tour

De Noord-Hollandse klassiekerspecialist is in vorm, bewijst hij een paar weken voor het WK Wielrennen in Qatar.

Niki Terpstra op archiefbeeld. Foto Bas Czerwinski / ANP

Wielrenner Niki Terpstra (Etixx-Quick Step) heeft de Eneco Tour gewonnen. In de laatste etappe over klassieke Vlaamse wielerwegen naar Geraardsbergen, waarin ook drie keer de beruchte Muur werd beklommen, nam de Noord-Hollander de leiderstrui over van de Australiër Rohan Dennis. Terpstra werd in de afsluitende etappe tweede, achter de Noor Edvald Boasson Hagen.

Na de voorlaatste rit vond Terpstra zijn naam terug op plaats vijf in het klassement, met een achterstand van 27 seconden op de witte trui. Rohan Dennis verspeelde de zege nog voordat hij echt op zijn hardrijdcapaciteiten getest kon worden, want hij ging onderuit. De nummer drie in het klassement Tony Martin werd getroffen door materiaalpech.

Uiteindelijk had Terpstra 31 seconden over op de nieuwe nummer twee in het klassement Oliver Naesen uit België, één van zijn medevluchters, en een minuut op wereld- en Europees kampioen Peter Sagan. Sagan had de slag gemist toen Terpstra bij de eerste beklimming van de Muur van Geraardsbergen meesloop met een groep van favorieten. In die groep bleken Terpstra, Naesen en Hagen de sterkste. Onderweg sprokkelde Terpstra ook nog de nodige bonificatieseconden, maar gezien de voorsprong van de kopgroep waren die eigenlijk niet nodig.

De top-10 van het eindklassement. Tekst gaat verder onder afbeelding

Twitter avatar sporza_koers Sporza Wielrennen Terpstra volgt Wellens op als eindwinnaar van de #EnecoTour, Naesen springt naar de tweede plaats in het klassement: https://t.co/VYZThy1QIX

“Geweldig dat het zo uitpakt op de laatste dag hier in Geraardsbergen,” zei Terpstra na afloop tegen persbureau ANP.

“Toen we voor de tweede keer de Muur van Geraardsbergen op reden, zag ik dat BMC en Tinkoff het moeilijk hadden met de regen. Ik ben doorgetrokken en dacht: ‘boem tsjikke boem, take it to the maximum’.”

WK in Qatar

Terpstra is de tweede Nederlandse winnaar van de Nederlands-Belgische rittenkoers, die in 2005 voor het eerst verreden werd. In 2012 was Lars Boom de beste. Met Terpstra’s winst in de Eneco Tour toont de oud-winnaar van Parijs-Roubaix aan dat het met zijn vorm wel goed zit. Dat is een bemoedigend gegeven voorafgaand aan het WK Wielrennen dat volgende maand in Qatar zal worden verreden, over totaal vlakke wegen.

Sprinters lijken de grootste kanshebber te zijn om het WK te winnen, maar Qatar staat ook bekend om de mogelijkheid tot harde wind, waardoor waaiers kunnen ontstaan. Als dat het geval is, kan Terpstra wellicht verrassen. Terpstra:

“Ik heb dit jaar al veel koersdagen gehad, maar door mijn zomerbreak kon ik vol de focus op het najaar leggen. Ik heb speciaal de Vuelta gereden om me voor te bereiden op de Eneco Tour en het WK.”

De renner uit Krommenie heeft sowieso een goede staat van dienst wat betreft koersen in de Arabische woestijnstaat. In 2014 en 2015 schreef hij het eindklassement in de Ronde van Qatar op zijn naam.

    • Joram Bolle