Jordaanse schrijver Hattar vermoord

Hij werd vermoord buiten het gerechtsgebouw waar hij terecht zou staan wegens het beledigen van religie.

Beeld dient ter illustratie. Een vrouw loopt in Jordanië met haar kinderen over straat langs een verkiezingsposter. Foto: AFP / Khalil Mazraawi

De Jordaanse schrijver Nahed Hattar is zondagochtend doodgeschoten voor het gerechtsgebouw in de hoofdstad Amman. Dat meldt AFP op basis van het staatspersbureau Petra. De politie heeft een verdachte opgepakt.

Hattar zou zondag terechtstaan wegens het beledigen van religie. Hij was afgelopen maand opgepakt nadat hij via sociale media een cartoon had verspreid. Hierop was te zien hoe een man met een baard een sigaret rookt terwijl hij in de hemel met vrouwen in bed ligt, en aan God vraagt hem wijn en cashewnoten te brengen.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Beledigd

Veel conservatieve moslims vonden de cartoon beledigend. Volgens de Jordaanse autoriteiten had hij de wet gebroken door de cartoon te delen. Hattar was christelijk, anti-islamactivist een een aanhanger van de Syrische president Assad.

Volgens persbureau AP zou hij zijn excuses hebben aangeboden voor het delen van de cartoon. Hij zou nooit de bedoeling hebben gehad om God te beledigen maar wilde de, in zijn ogen, extreme geloofsovertuiging van fundamentalisten bespotten.