Jongeren

Woonwijk Maassluis opnieuw onrustig na afkondiging noodbevel door burgemeester

De burgemeester van Maassluis heeft zaterdag een noodbevel afgekondigd wegens aanhoudende onrust in een woonwijk. Volgens de website van de gemeente is er een „groep jongeren” die zich schuldig maakt aan „ernstige verstoring van de openbare orde” bij het Burgemeestersplantsoen en het Vrijheidspark. Het noodbevel geldt tot en met dinsdag.

Nadat de burgemeester het noodbevel had afgekondigd, is het in de nacht van zaterdag op zondag onrustig geweest, zegt een politiewoordvoerder. De bewoners en jongeren kwamen elkaar tegen op straat en toen ontstonden er „spanningen”. De wijkagent kwam tussenbeide en de groepen gingen uit elkaar.

Een noodbevel houdt in dat de politie bevoegd is mensen uit de openbare ruimte weg te sturen. Als iemand daar geen gehoor aan geeft, kan arrestatie volgen.

De afgelopen drie weekeinden veroorzaakte een groep jongeren onrust in de wijk. Volgens een politiewoordvoerder intimideerden ze buurtbewoners, maakten ze ’s nachts lawaai, reden ze met een hoge snelheid door de wijk en daagden ze mensen uit. Ook zijn er vernielingen geweest.

Het gaat om een groep jongeren die de afgelopen jaren al vaker voor overlast zorgde. De woordvoerder zegt dat er geen duidelijke aanleiding is voor het oplaaien van de spanningen sinds 10 september.

Vrijdag en zaterdag zijn ruiten van woningen en auto’s ingegooid, nadat er een confrontatie was geweest tussen buurtbewoners en jongeren. Iemand zou op zijn scooter hebben gereden waar dat niet was toegestaan. Later op de avond werden bij diverse auto’s en huizen ruiten vernield.

De politie zegt dat „beide partijen een aandeel hebben” in het conflict. „De bewoners zijn getergd en laten dat horen. Ze zijn op straat aanwezig, en gebruiken verbaal geweld.” De gemeente vreest dat de bewoners de verstoring niet langer zullen accepteren, en verwacht „een oproerige beweging en/of ernstige wanordelijkheden” (NRC)