Forum voor Democratie wil meedoen aan Kamerverkiezingen

Thierry Baudet zegt geen vertrouwen meer te hebben in de bestaande politieke partijen.

Foto: ANP / Remko de Waal

Forum voor Democratie, een van de initiatiefnemers van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, wil meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dat heeft oprichter Thierry Baudet zondagochtend laten weten.

Baudet zegt geen vertrouwen meer te hebben in de bestaande politieke partijen. Ook noemt hij het het politiek systeem achterhaald. Op de website van Forum voor Democratie staat te lezen:

“Ons politieke systeem stamt uit de tijd van de postkoets, de stoomlocomotief en de laatste cholera-epidemie. Eens per vier jaar mogen we naar de stembus en daarna hebben we niets meer te zeggen.”

Forum voor Democratie heeft de kandidatenlijst nog niet bekendgemaakt.

Bindende referenda

Als partij wil Forum voor Democratie zich inzetten voor bindende referenda en de invoering van de direct gekozen burgemeester. Het Forum stoort zich aan de manier waarop het kabinet omgaat met de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Het kabinet besloot in Brussel te gaan onderhandelen over het verdrag terwijl het Forum voor Democratie wil dat de regering de voorlopige goedkeuring van het verdrag direct intrekt.

Standpunten

Verder wil Forum voor Democratie een asielbeleid naar “Australisch model” waarin Nederland beslist wie hier wordt opgevangen en een “GreenCard systeem naar Amerikaans model”. Ook wil Forum grenscontroles herinvoeren en “een referendum over voortzetting van Nederlands lidmaatschap aan de Eurozone”.

Versnippering rechts

Eind augustus maakte Jan Roos, een van de andere initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum, bekend leider te worden van de rechtse partij VoorNederland. Met de komst van de partij van Forum voor Democratie lijkt op rechts een verdere versnippering gaande.

Nieuwe partij

In Nederland kan iedereen een politieke partij beginnen, ongeacht leeftijd en nationaliteit. Om vervolgens mee te kunnen doen aan landelijke verkiezingen moet iemand wel minimaal achttien jaar zijn en de Nederlandse nationaliteit hebben. Ook moet de partij worden geregistreerd bij de Kiesraad en moeten de partijstatuten zijn opgenomen in een bij de notaris opgestelde akte.