Duizenden mensen bij parade voor diversiteit in Amsterdam

De optocht is mede opgezet door acteur Nasrdin Dchar en is bedoeld om diversiteit in Nederland te vieren, zoals de organisatie zelf zegt.

Bij de ‘parade voor diversiteit’ van organisatie IEDER1 die zondag in Amsterdam wordt gehouden zijn ‘duizenden’ aanwezig. De optocht is mede opgezet door acteur Nasrdin Dchar en is bedoeld om diversiteit in Nederland te vieren, zoals de organisatie zelf zegt. Schattingen van het aantal mensen dat meeloopt lopen uiteen van vijfduizend tot tienduizend mensen.

De mars begon zondagmiddag om 13.00 uur in Amsterdam-Zuidoost, en eindigt om 16.30 uur op het Museumplein, waar daarna een manifestatie plaatsvindt. Er zijn dan optreden van onder meer Kim Spierenburg en rapper Sef.

Gele balonnen

Veel deelnemers lopen met gele ballonnen vastgemaakt hun kleding, zegt NRC-redacteur Lineke Nieber die bij de optocht aanwezig is.

“Er lopen veel Amsterdammers mee. Maar er zijn ook mensen uit Venlo en Maastricht. Ik heb het idee dat er meer vrouwen dan mannen zijn. Het is een divers ploegje.”

Er zijn vijf bussen overgekomen uit Rotterdam, met daarin vijf keer honderd mensen, zegt Nieber. Deze bussen zijn beschikbaar gesteld door de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, die samen met de Amsterdamse burgervader Eberhard van der Laan de optocht steunde.

Lees ook: Ook in Nederland bestaat het sprookje van kleurenblindheid

Afgelopen week was er ook veel kritiek op het initiatief. Volgens de een bagatelliseert de vreedzame mars het racisme in Nederland, volgens de ander overdrijft IEDER1 juist hoe discriminatoir Nederland is. NRC-redacteur Nieber zegt dat de mars rustig en vreedzaam verloopt. Ze heeft geen tegendemonstranten gezien.

Aan het eind van de middag vormen de deelnemers aan de mars collectief het cijfer 1. Vanuit een helikopter zal dit beeld worden vastgelegd.